Jovan Markovic vrea să îi calce pe urme lui Oblemenco

0
459

Jumătate sârb, jumătate oltean, atacantul născut la Belgrad şi crescut la Corabia a jucat primul meci la Universitatea Craiova la vârsta de 15 ani, 8 luni şi 20 de zile

markovicJuniorul care a debutat pentru Universitatea Craiova în meciul din optimile Cupei României cu Dacia Unirea Brăila, Jovan Markovic, se înscrie în topul celor mai precoce debutanţi din fotbalul românesc. Lider în această ierahie este legendarul Nicolae Dobrin, care a evoluat prima oară în Divizia A la doar 14 ani şi 10 luni. Markovic este aproape cu un an mai mare decât „Gâscanul”, dar din pricina regulamentului actual al LPF el nu poate juca în Liga I până când nu împlineşte 16 ani. Paradoxal, Markovic a suferit din cauza precocităţii sale şi nu doar acum, când nu poate juca în Liga I, ci şi pe vremea când evolua la CSS Corabia, clubul la care a crescut şi de unde Universitatea l-a adus acum un an. Datorită înălţimii sale (Markovic are acum 1,83 metri), juniorul a fost contestat în dese rânduri de adversari în meciurile de juniori şi chiar s-a ajuns la FRF, care, prin intermediul lui Miodrag Belodedici, s-a interesat la spitalul din capitala Serbiei unde s-a născut Jovan despre data exactă a naşterii, cei de la Belgrad confirmând că Jovan a venit pe lume la 23 martie 2001.

Interzis în Liga I, a fost aproape să nu joace nici în Cupa României

Dacă regulamentul LPF îi interzice să evolueze în Liga I până când nu împlineşte 16 ani, Craiova a profitat că FRF nu are asemenea interdicţii în ceea ce priveşte Cupa României, aşa că Mulţescu l-a folosit în finalul partidei cu Brăila. Totuşi, şi pentru acest lucru a fost nevoie de o lămurire din partea Federaţiei, fiindcă Markovic fusese eliminat într-un meci al echipei de juniori la care evoluează şi s-ar fi aflat în stare de suspendare dacă aceasta ar fi fost valabilă doar în cazul Cupei României şi nu putea fi ispăşită în meciurile din Liga Elitelor. Craiova s-a temut de un nou caz „Minerul Certej”. Astfel, tot în optimile Cupei României, ediţia 1982-1983, un meci disputat la Târgu Jiu şi câştigat de Ştiinţa cu 5-0 în faţa Minerului Certej, a fost pierdut ulterior la „masa verde”. Motivul: Florin Cioroianu, intrat pe final în locul lui Nae Tilihoi, s-ar fi aflat în stare de suspendare din pricina unor cartonaşe galbene primite la „tineret-speranţe”, deşi Universitatea a demonstrat că el îşi ispăşise suspendarea. A fost atunci un scandal imens, FRF a revenit la păstrarea scorului de pe teren, dar sancţiunea avea să fie menţinută în cele din urmă, după intervenţia şefului de atunci al Securităţii, Tudor Postelnicu.

Născut la Belgrad, din tată sârb şi mamă româncă

Jovan Markovic este jumătate sârb, jumătate român. Născut la Belgrad, pe 23 martie 2001, din tată sârb şi mamă româncă, puştiul n-a avut o copilărie lângă părinţii săi şi a fost crescut de la câteva luni la Corabia, de bunica din partea mamei, tatăl său abandonându-l, iar mama plecând în Germania. Alături de ceilalţi doi fraţi ai săi, de 18 şi 19 ani, Jovan a crescut în localitatea de la Dunăre, de unde este originar şi Tunarul Ştiinţei, Nelu Oblemenco. De altfel, antrenorul care l-a crescut la juniorii Corabiei, Gigi Vâlcu, îl compară pe Jovan cu legenda şi golgheterul all-time al Universităţii. De când a venit la Craiova, Markovic nu a jucat prea mult, având unele probleme medicale, iar în perioada de pauză s-a îngrăşat. În meciurile în care a evoluat însă, puştiul s-a remarcat prin eficacitate, având o medie de peste 2 goluri pe meci. Echipa de juniori B a Universităţii în care evoluează Markovic, antrenată de fostul tehnician al primei echipei, Daniel Mogoşanu, este lider de iarnă în Liga Elitelor under 17. În componenţa formaţiei se află un alt jucător crescut la CSS Corabia, Vladimir Screciu, care a debutat şi el în acest sezon pentru Universitatea, în meciul de pe Arena Naţională cu Steaua, el având atunci 16 ani, 8 luni şi 8 zile. După spusese antrenorilor care au lucrat cu Markovic, acesta ar poseda toate calităţile necesare pentru a ajunge un vârf de clasă: forţă, viteză, tehnică şi simţul porţii. Jovan a câştigat cu CSS Corabia atât Cupa Hagi-Danone pe ţară, dar şi campionatul naţional de juniori E, atacantul fiind golgheterul ambelor competiţii, în urmă cu 3 ani.

Al treilea cel mai precoce debutant la Craiova, după Gângioveanu şi Geolgău

La fel ca în cazul unui alt atacant de perspectivă al Craiovei, Andrei Ivan, o mare contribuţie la venirea lui Markovic în Bănie a avut-o Gheorghiţă Geolgău, care i-a convins pe cei de la Corabia să-i dea dezlegarea, după ce şi actualul manager general al clubului din Bănie, Silviu Bogdan, încercase să-l aducă la şcoala sa de fotbal. Gigi Vâlcu, antrenorul Corabiei, este un fan înfocat al Ştiinţei şi a ţinut ca jucătorul să semneze pentru Universitatea. Geolgău însuşi este al doilea cel mai precoce debutant din istoria Universităţii Craiova, la doar 15 ani, 8 luni şi 18 zile, „eroul de la Bratislava” depăşindu-l cu o două zile din acest punct de vedere pe Jovan Markovic. Când a intrat pe teren în meciul cu Brăila, Markovic avea 15 ani, 8 luni şi 20 de zile. Cel mai tânăr jucător care a evoluat în tricoul alb-albastru este Constantin Gângioveanu, care, la 15 ani şi 7 luni, debuta într-un meci cu Dinamo în Ştefan cel Mare. Dacă Geolgău a contribuit la promovarea unui jucător care a debutat cam la aceeaşi vârstă, Ilie Balaci l-a remarcat pe Vladimir Screciu, care a jucat la Craiova la 16 ani şi 8 luni, iar „Minunea Blondă” a debutat la 16 ani şi 11 luni.

Topul celor mai tineri jucători care au evoluat în România îi cuprinde pe: Dobrin (14 ani, 10 luni şi 5 zile), Rareş Lazăr (15 ani, o lună, 15 zile), Răzvan Popa (15 ani, 2 luni, 3 zile), Codrin Epure (15 ani, 2 luni, 21 de zile), Marius Nicolae (15 ani, 6 luni, 6 zile).

Idolii lui Markovic: Oblemenco şi Ibrahimovic

Deşi se antrenează de ceva vreme cu prima echipă a Craiovei, Jovan Markovic spune că nu se aştepta să debuteze aşa de curând. Şi-ar dori să ajungă precum Nelu Oblemenco, „Tunarul” Ştiinţei provenit tot de la Corabia, iar din fotbalul actual îl apreciază pe Zlatan Ibrahimovic. „Nu mă aşteptam să debutez atât de repede, a fost un vis devenit realitate. Este un sentiment aparte, care nu poate fi descris în cuvinte, atunci când porţi tricoul Universităţii Craiova. Ar fi fost o seară perfectă dacă şi marcam în meciul cu Brăila, dar am tot timpul înainte. În 2017 îmi doresc să rămân în lotul primei echipe şi să dau goluri pentru Știinţa în Liga 1. Am fost crescut în spiritul Universităţii Craiova. Sper să îi calc pe urme lui Ion Oblemenco. Din păcate nu am apucat să-l văd jucând, dar l-am urmărit în câteva clipuri pe Youtube. Era un jucător fantastic şi mi-aş dori, ca la rândul meu, să ajung un idol pentru Craiova. Sunt conştient însă că am mult de muncă până acolo. Din fotbalul de acum, modelul meu este Zlatan Ibrahimovic, multă lume mi-a zis că mă asemăn cu el ca stil de joc, ca execuţii” spune Markovic.