Consultări la Cotroceni după alegeri

0
114

Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele intrate în Parlament, pentru formarea noului guvern, estimând că este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoace noul Legislativ. Iohannis i-a felicitat pe noii lideri ai PNL, în debutul consultărilor de la Cotroceni. Nicuşor Dan a spus, după consultări, că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce nu va vota un guvern PSD.

daca-vom-ajunge-in-situatia-in-care-sa-propunem-un-premier-prima-optiune-ramane-dacian-ciolos-raluca-turcan-despre-discutiile-pnl-iohannis-video-213841Liderul USR Nicuşor Dan a declarat ieri, după consultările de la Cotroceni, că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce nu va vota un guvern PSD şi că varianta “Cioloş premier” este una prea puţin posibilă, din cauza rezultatului alegerilor. “I-am spus preşedintelui că am susţinut şi continuăm să susţinem această variantă (Cioloş premier – n.r.), numai că rezultatele, numărul de mandate din Parlament fac din această variantă una prea puţin posibilă(…) Noi am exprimat constant, în timpul campaniei electorale, faptul că pentru acest moment în care partidele au o credibilitate redusă în rândul populaţiei, opţiunea unui prim-ministru tehniocrat este cea care să nu depindă de grupurile de interese din partide. Ar fi cea mai bună soluţie, iar Dacian Cioloş, prin experienţa pe care o are, este cu atât mai bună o soluţie potrivită”, a declarat liderul USR, Nicuşor Dan.

Turcan : PNL nu are acum o propunere de premier, dar prima opţiune ar fi Dacian Cioloş

PNL nu are “în momentul de faţă” o propunere de premier, dar dacă va fi în această situaţie prima opţiune va fi Dacian Cioloş, a declarat ieri preşedintele interimar la PNL Raluca Turcan, după consultările de la Palatul Cotroceni. “În momentul de faţă nu avem o propunere de premier, dar dacă va fi să ajungem în situaţia de a face propunerea de premier, cu siguranţă va fi un om integru, cu siguranţă va fi un om implicat, pentru care să vorbească faptele”, a spus Turcan. Ea a mai spus că România are nevoie de un program de dreapta. “Vom urmări ce se întâmplă cu partidele de dreapta, care se clamează a fi de dreapta, vom discuta şi vom vedea. (…) Dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, binenţeles că dl. Dacian Cioloş va fi prima opţiune, însă în acelaşi timp noi suntem oameni realişti şi dacă vom ajunge în situaţia de a propune premier, trebuie să fie o persoană care să strângă dreapta”, a adăugat Turcan.

                Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri după consultările de la Palatul Cotroceni că legea care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Guvern trebuie respectată şi nu poate fi ocolită de nimeni, deşi există acte normative care nu sunt respectate şi nimeni nu păţeşte nimic. El a precizat că UDMR nu are o poziţie oficială privind viitorul guvern deocamdată, având în vedere că rezultatele alegerilor nu au fost oficializate, iar o nominalizare de premier nu există încă.

         Liderul PMP, Traian Băsescu, fost preşedinte al României, i-a spus în glumă lui Klaus Iohannis că pe vremea lui politicienii veniţi la consultări “aveau posibilitatea să doarmă în fotolii”, aluzie la faptul că în sala unde se desfăşoară consultările cei prezenţi stau pe scaune.