Brazii, accesibili oricărui buzunar / Farmecul sărbătorilor prinde contur

0
397

Petrecerile de iarnă nu au farmec fără mirosul inefabil al bradului de Crăciun. Oferta în pieţele craiovene se arată a fi generoasă, în aceste zile, la acest capitol, cu preţuri începând de la 30 de lei şi urcând la 170 de lei. Nu lipsesc coroniţele din crengi proaspete de brad sau molid, ornamentele florale de sezon, globuleţele şi beteala. Şi pentru că sărbătorile înseamnă prepararea tradiţională a porcului sacrificat de Ignat, tuciuri de care volum pot fi cumpărate din piaţa Centrală, numai bune pentru a topi slănina şi a scoate cele mai bune jumări cu adevărat naturale.

PAGINA UNUTemperaturile scăzute din ultimele zile ne transpun, deja, în lumea sărbătorilor de iarnă. Fulgii de zăpadă aşternuţi, recent, ne bucură şi ne provoacă la a fi mai buni şi mai înţelepţi. Pe lângă bucuria văzută în ochii celor mici, al căror zâmbet nevinovat nu poate fi ascuns la vederea primei zăpezi, iată că, vine momentul să se gândească, la cum vor împodobi bradul de Crăciun.

Sute de brazi îşi aşteaptă locul într-un cămin cald

În pieţele craiovene, comercianţii şi-au făcut apariţia cu sute şi sute de brazi şi molizi. Sezonul lor începe cu adevărat peste câteva zile, pentru că, aşa cum spun ofertanţii, cumpărătorii nu se grăbesc deocamdată, având o temere, cumva firească, să nu se scuture brazii ajunşi în case sau apartamente, din cauza temperaturilor mai ridicate.

piata (3)Faţă de anii precedenţi, acum, oferta este una atrăgătoare, la preţuri acceptabile oricărui buzunar. De pildă, în piaţa Centrală, ieri, mai mulţi comercianţi au scos la vânzare brazi şi molizi, cu preţuri începând de la 80,00 la 170,00 lei. „Primul transport a ajuns aici, în piaţă, vinerea trecută. Sunt brazi aduşi din Danemarca, o regiune pitorească. Preţurile sunt acceptabile, chiar mai mici decât altădată. Brazii au înălţime de la 1,00 m la 4,5m. Totul este fiscalizat şi dăm clineţilor bon fiscal, factura, etc. Estimez că, în acest sezon, voi vinde în medie 1.000 de bucăţi”, ne-a declarat Nelson Bambaloi, reprezentat al SC Construcţii şi Finisări SRL, ce-şi expusese, deja, marfa.

Cum, concurenţa le este benefică în primul rând clienţilor, la mică distanţă de comerciantul sus-menţionat întâlnim un altul. Preţurile de aici sunt la fel de atrăgătoare. Ba, chiar coboară la 50,00 de lei. Şi bradul ajunge în mâinile cumpărătorului, nu oricum, ci trecut prin dispozitivul de înfoliere.

Coroniţe pentru cei cuminţi şi nu numai

piata (2)Simbolizând renaşterea şi speranţa unui nou început, coroniţa de brad – de forma unui cerc fără început şi fără sfârşit – ne face să simţim că eternitatea există. Ce poate fi mai frumos, decât să vezi în faţa uşii prietenilor la care mergem în vizită, coroniţa de Crăciun, un adevărat „Bun venit!” specific sărbătorilor de iarnă!?

Şi acestea se găsesc, din plin, în pieţele din Craiova. Iar preţurile pornesc de la 3,00 lei. În această lună, cu o puternică încărcătură emoţională, când generaţiile familiale se reunesc, astfel de decoraţiuni naturale devin adevărate simboluri ale dragostei eterne.

Felicitările pierd din personalitate

          Bradul nu este pe deplin încântător pentru familie, fără globuleţe, instalaţii de lumini şi tot felul de mici artificii decorative, lăsate de cele mai multe ori în grija imaginaţiei copiilor. Cu preţuri pornind de la 7,00 lei şi ajungând la 30,00 de lei; instalaţiile pentru pomul de iarnă dau savoare oricărei case, mai ales pe timpul serii şi al nopţii.

          Felicitările scrise, o practică cumva căzută în desuetudine, nu mai prinde în prezent. Deşi au perenitatea lor, felicitările şi ilustratele specifice Crăciunului rămân înrădăcinate în memoria multora dintre noi, ele având o vechime considerabilă. Trebuie amintit că, primele felicitări de Crăciun aparţin spaţiului britanic şi au fost comandate de către Sir Henry Cole şi ilustrate de către John Callcott Horsley la Londra, la 1 mai 1843. Să mai punctăm că, acele câteva cuvinte scrise prietenilor pe o carte poştală se constituie într-o amprentă unică şi irepetabilă peste timp care sedimentează relaţii apropiate, cu adevărat trainice. Impactul şi influenţa gadgeturilor au făcut ca astfel de impresii pline de afectivitate să se transforme în forme impersonale, lipsite de originalitate şi spontaneitate, pentru că acum simplul click transmite un gând şi o urare, gata preparate de mediul virtual.

Tradiţia şi tuciul

piata (1)Tot frigul ne face să poftim, acum de sărbători, la preparatele din carnea de porc. La minus 8 grade Celsius, cât se prognozează în perioada Ignatului, comerciaţii din piaţa Centrală s-au gândit că e momentul să scoată la vânzare şi tradiţionalele tuciuri sau ceaune folosite la “topit” slănina. Dimensiunile sunt variate. Preţurile asemenea. Cel mai scump tuci ajunge la 200 de lei. Dar cu el ai mult spor, spun vânzătorii, unii dintre ei fini cunoscători ai tainelor obţinerii jumărilor de calitate. “O reţetă bună de jumări ar fi şi aceasta: Tăiaţi în cubuleţe cât mai egale slănina curăţată de şorici. Puneţi-le pe foc mic, într-un tuci cu fundul gros împreună cu apa. Amestecaţi des, la început, până ce slănina începe să se topească şi să lase untura, apoi tot mai rar. Lăsaţi la foc, până ce jumările sunt formate, rumenite, dar nu în exces, plutesc la suprafaţa grăsimii şi sunt atât de crocante, cât vă doriţi. Daţi deoparte, scoateţi jumările într-o strecurătoare cu ajutorul unei spumiere, apoi lăsaţi la scurs. Pentru a elimina grăsimea în exces, apăsaţi jumările din strecuratoare cu spumiera”, ne-a destăinuit Dumitra Trancă, comerciantă de tuciuri, cu state vechi în branşă.

Caseta : “În Piaţa Centrală au solicitat locuri, până acum, şapte comercianţi de pomi de Crăciun. Şase dintre ei şi-au etalat, deja, marfa. Noi suntem pregătiţi să le oferim locuri de desfacere acestor comercianţi, în orice piaţă din Craiova în care avem spaţii disponibile. Iar cumpărătorilor ţinem să le reamintim că cei mai frumoşi pomi pentru împodobit la sfârşit de an nu-i vor găsi în supermarketuri, ci tot în pieţele Craiovei, ca în fiecare an” – Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.