Porcul de Crăciun, mai ieftin ca în alți ani

0
608

Ger nu prea a fost anul acesta, deși am ajuns la mijlocul lui decembrie. În schimb, ieri-dimineață, s-a nimerit o ceață de o tăiai cu cuțitul care nu i-a împiedicat totuși pe cei deciși să-și cumpere porcul de Crăciun din târgul de la Leu. Au bătut drumul cu folos, spuneau oamenii, pentru că erau foarte mulți porci la vânzare, de la cei mai mici și până la cei mai mari. Prețurile au fost bune anul acesta, cu 2 sau chiar 3 lei pe kilogram mai ieftin față de anul trecut. Așa cum este și normal, lucrul acesta nu i-a mulțumit deloc pe crescătorii care, un an întreg, au îngrijit special animalele gândindu-se că vor scoate niște bani acum, în preajma sărbătorilor.

Târgul de la Leu a fost, cu siguranță, cel mai aglomerat din acest an, ieri-dimineață, cu zece zile înainte de ajunul Crăciunului. De la zeci de metri depărtare, întâlneai o coloană de mașini și căruțe staționate pe marginea drumului, ceea ce te punea în temă că a început goana după… porc. De cum pășeai pe poarta târgului, îți dădeai imediat seama că lucrurile stăteau exact cum te așteptai, poate chiar mai mult decât atât. Trebuia să te strecori cu mare atenție printre căruțele și remorcile în care erau urcați porcii. Cei care erau interesați să cumpere, își făceau loc să vadă marfa și să negocieze puțin la preț. Din spate veneau alții care cumpăraseră deja și cărau acum porcul în saci sau în portbagajele mașinilor. Ca să-și facă loc, claxonau și țipau, speriind păsările de curte care așteptau și ele la vânzare. Peste tot, vocile oamenilor care își dădeau cu părerea, comentau sau negociau, astfel încât hărmălaia era una de nedescris.

Greutatea ideală: 140 de kilograme!

Porci erau de toate felurile şi pentru toate buzunarele, de la cei mai mici, de lapte, și până la uriașii de peste 250 de kilograme. Cei mai căutaţi erau, ca de obicei, cei de talie mijlocie, care aveau greutatea de până la140 de kilograme, ceea ce însemna, în traducerea cunoscătorilor, că aveau grăsime puţină şi carnea fragedă. „Târgul este plin de porci, dar ai mei sunt cei mai buni. Vă dați seama că m-am uitat și eu în jur și am stabilit un preț care să convină și cumpărătorului, dar să îmi acopere și mie măcar cheltuielile. Cumpăraţi şi nu o să vă pară rău”, îşi îmbia cumpărătorii un cetățean din Leu. Avea trei porci asemănători ca dimensiune și cerea un preț de 1.300 de lei pe fiecare dintre ei. Pe lângă căruţă se perindau mulţi care întrebau de preţ, cântăreau porcii din ochi, se mai gândeau puţin şi plecau în altă parte că doar târgul era mare.

Cel mai aglomerat târg din an

Fiind cea mai aglomerată zi de dinainte de Crăciun, târgul îşi cam fixase preţul. Dacă porcul era mai fraged, de până la 140 de kilograme, se vindea cu 9 lei per kilogram. Dacă porcul era mare, cu surplus de grăsime, prețul se modifica. Oamenii mai lăsau la preț și un astfel de exemplar se vindea cu 7 sau chiar 6 lei per kilogram. Astfel că, un porc foarte mare, care cântărea în jur de 300 de kilograme, se vindea cu 2.400 de lei. Cel de 200 de kilograme ajungea la 1.500 de lei. Spre deosebire de alți ani, târgul era plin de porci de talie mare și mai rar găseai porcii mijlocii. „Oamenii spun că e scump, dar ăsta mănâncă porumb mult. Faceţi socoteala cam câţi bani a tocat el până acum. De aia nici nu o să las din preţ, am stabilit”, spunea omul un pic necăjit că mulţi dintre cumpărători îi cereau să lase la preţ, deşi spuneau că are groștei mari și buni.

Cumpărătorii, împăcați cu prețul

Târgul nu ducea lipsă nici de cumpărători. Pentru că aveau de unde să aleagă, oamenii stăteau bine să se gândească înainte să cumpere. Și mai mult de atât, le plăcea să negocieze cât se putea. Așa încât, nu de puține ori, discuțiile se lăsau și cu ceartă. „Sunt porci frumoşi, trebuie să recunosc. Şi preţurile sunt bunicele, mai mici faţă de anul trecut. Trebuie să apreciem şi munca oamenilor de a-i creşte, dar ne gândim şi la buzunarele noastre. Fiind vorba de porcul pe care îl iei pentru Crăciun, faci şi tu un efort şi îl cumperi”, spunea un cumpărător care se orientase deja spre un porc mediu, în jur de 120 de kilograme, pe care dăduse 1.080 de lei. Împreună cu stăpânul, îl legau acum strâns de picioare pentru a-l încărca într-o remorcă.

Un vițel se vindea cu 1.000 de lei

În învălmășeala de căruţe şi remorci cu porci, se găseau, ieri, şi negustori care aveau la vânzare viţei și păsări de curte. Un crescător tânăr, care se plasase cu mașina chiar la intrarea în târg, cererea pe un vițel un preț de 1.000 de lei. Nu era singurul în târg care comercializa viței, iar oamenii erau încrezători că îi vor vinde. La fel de căutate erau și păsările de curte. Un curcan de dimensiuni potrivite ajungea la prețul de 150 de lei. La vânzare se găseau și rațe, cocoși și pui. Gospodinele care ieșiseră cu ele la vânzare spuneau că prețurile nu sunt mari și chiar erau dispuse să mai negocieze după ce clientul era invitat să le cântărească la mână. Dincolo, la sectorul de piață, găseai de toate, de la carne de miel și până la brânză (12 lei pe kilogramul de brânză de vacă), ouă de țară, usturoi, legături de cimbru și jumătăți de dovleac.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU