“Bacalaureatul”, un proiect pe tema conștientizării tinerilor şi comunităților asupra corupției şi birocrației

0
54
Asociația Tinerilor Olteni Solidari implementează, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2019, proiectul ”Bacalaureatul”, finanţat  de Comisia  Europeană prin programul ERASMUS+, Acţiunea-cheie 1 – Mobilitatea persoanelor în scop educaţional. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Liceul  ”Hristo Botev” din Oreahovo, Bulgaria și are ca scop cresterea implicării active în societate a 28 de tineri români și bulgari, in domeniul conștientizării tinerilor si comunităților asupra corupției si birocrației, utilizand resursele din comediile unor dramaturgi celebri din cele două țări.
Activitățile principale ale proiectului sunt doua mobilități de tineri, în Bulgaria si Romania, urmate de o perioadă de 6 luni de diseminare.
Prima mobilitate a avut loc în Bulgaria, între 4 si 10 noiembrie,  la sediul Liceului  ”Hristo Botev”  și în spații mai puțin convenționale. Cele două echipe de tineri , români și bulgari, pe baza documentărilor realizate în etapa de pregătire, au susținut dezbateri pe tema corupției, a reglementărilor europene si a strategiilor anticorupție din Bulgaria, a problemelor comune din cele două țări evidențiate și în Raportul Transparency International privind percepția asupra corupției, unde România si Bulgaria se situează la o cotă alarmantă. De asemenea, au exersat mai multe metode educative nonformale, teatrul forum fiind una din acestea. Tinerii bulgari au prezentat scurte adaptari ale unor umoriști bulgari celebri – Stoian Kostov si Aleko Konstantinov, iar ambele echipe au creat scurte scenarii inspirate din situațiile de corupție întâlnite de ei.
Tinerii au organizat cafeneaua publica “Să vorbim cu umor despre probleme serioase”, cu participarea cadrelor didactice ale liceului și a mai multor colaboratori – reprezentanți ai autorităților, poliției, sistemului medical, juriști.
Activitățile au avut un impact puternic asupra tinerilor, care au conștientizat că vocea lor poate fi auzită și că pot realiza schimbări de mentalitate, începând cu ei inșiși.
În perioada următoare, cele două echipe vor realiza o cercetare a atitudinii tinerilor in domeniul corupției, pentru pregătirea următoarei mobilități, care va avea loc in luna martie 2019, la Craiova.