“Parteneriatul Estic nu este despre beneficii financiare ci despre securitate şi stabilitate”

0
105

Plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, a dezbătut raportul legislativului european în vederea celui de-al V-lea Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, pe 24 noiembrie 2017. În acest context şi în prezenţa Ministrului adjunct pentru Afaceri Europene din partea Estoniei, Matti Maasikas şi a Comisarului European pentru Comerţ, Cecilia Malmström, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru,vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat importanţa consolidării asocierii politice şi a integrării economice dintre UE şi ţările partenere din Europa de Est şi Caucazul de Sud. 

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Aş dori să încep prin a sublinia importanţa unui Parteneriat Estic eficient şi strategic pentru securitatea şi stabilitatea nu numai a partenerilor noştri, ci şi a Uniunii noastre. Aici este locul ideal pentru a saluta angajamentul, energia şi viziunea Preşedinţiei Estoniene, care a construit aceste oportunităţi pentru noi toţi.

Importanţa acestor ţări este probată de modul în care alţi actori, precum Rusia, se comportă atunci când încercăm să le apropiem de proiectul european. Am reuşit deja să realizăm multe şi să arătăm beneficiile Parteneriatului cu UE, prin acordurile de asociere şi liberalizarea vizelor, prin comerţul care a crescut în ultimii ani şi da, inclusiv printr-un mai mare apetit pentru funcţionarea democratică a propriilor ţări. 

Trebuie însă să mă refer şi la conflictele îngheţate, pentru că trebuie să avem curajul de a discuta despre ele. Ele sunt cele care destabilizează nu doar acele state, ci chiar regiunea şi au un impact negativ asupra Uniunii noastre. În plus, nu trebuie să uităm de ameninţarea hibridă cu care partenerii noştri se confruntă zilnic şi campaniile de propagandă care destabilizează şi afectează în mod negativ percepţia acţiunii europene de către cetăţenii din aceste ţări.

Reuniunea la nivel înalt din noiembrie ar trebui să consolideze capacităţile East Stratcom şi să se concentreze asupra modului de promovare pe deplin a principiilor democraţiei, a statului de drept şi a bunei guvernări, pe scurt, toate avantajele integrării europene. 

Dar, să dăm dovadă de înţelepciune şi să ne orientăm strategic. Nu trebuie să tratăm regiunea în termenii beneficiilor financiare, ci in termenii beneficiilor strategice pe care le vom obţine dintr-o regiune stabilă şi funcţională. Aceasta este datoria noastră şi suntem singurii capabili să o ducem la bun sfârşit. În acelaşi timp trebuie să fim pregătiţi să oferim tot sprijinul şi asistenţa necesară, fără a ignora specificul fiecărei ţări.”