Număr record de bolnavi cu diabet în Dolj

0
507

Diabetul ocupă locul doi în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei din judeţul Dolj, după bolile cardiovasculare. Peste 42.000 de doljeni suferă de această afecţiune. Considerată una dintre ameninţările majore la adresa sănătăţii populaţiei, diabetul înregistrează o creştere epidemică  generând provocări importante, atât din punct de vedere medical, cât şi economic şi social.

Medicii avertizează că 1 din 2 adulţi cu diabet rămân nediagnosticaţi şi sunt expuşi unor complicaţii grave ce pot produce dizabilitate şi chiar moarte prematură. În aceste condiţii, depistarea precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat sunt esenţiale pentru prevenirea complicaţiilor.

Prevalenţa ridicată a diabetului zaharat este o importantă problemă de sănătate şi în România. 11,6% din adulţii din ţara noastră au diabet, prevalenţa bolii fiind mai mare faţă de media de la nivel European – 9,1%. Totuşi, dintre cele aproape 2 milioane de adulţi care suferă de diabet, numărul celor diagnosticaţi este mult mai scăzut, atrag atenţia specialiştii.

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului, marcată pe data de 14 noiembrie, se concentrează pe o temă aparte. Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2017 a fost “Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”. Campania promovează accesul tuturor femeilor expuse riscului la medicamentele şi tehnologiile esenţiale în domeniu, la educaţie şi la consolidarea capacităţii de prevenire a diabetului.

În prezent, 2 din 5 femei cu diabet sunt la vârsta fertilităţii, reprezentând peste 60 de milioane de femei din întreaga lume. Diabetul este a noua cauză principală de deces la femei la nivel global, cauzând 2,1 milioane de decese pe an. Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape 10 ori mai susceptibile de a avea boală coronariană decât femeile fără această afecţiune. Femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naştere a unui copil cu malformaţii. 1 din 7 naşteri este afectată de diabetul gestaţional.

Specialiştii estimează că 20,9 milioane sau 16,2% din mame, în 2015, aveau o anumită formă de hiperglicemie în timpul sarcinii. Jumătate din toate cazurile de hiperglicemie în timpul sarcinii apar la femeile cu vârsta sub 30 de ani. Marea majoritate a cazurilor de hiperglicemie în timpul sarcinii au fost în ţări cu venituri mici şi medii, unde accesul la îngrijirea maternă este adesea limitat.

Care sunt simptomele diabetului

De aceea, dacă sunt observate simptomele (specifice sete puternică, urinări frecvente, oboseală accentuată, lipsa energiei, senzaţie de foame continuă, vedere înceţoşată, scădere bruscă în greutate), ar trebuie consultat un specialist. Depistarea precoce a diabetului zaharat este cheia pentru un control eficient al afecţiunii, care să asigure o calitate a vieţii cât mai bună pentru persoanele cu diabet. În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, care să ţină afecţiunea sub control, riscul de instalare a unor complicaţii grave, dizabilitante sau care pot cauza chiar moarte prematură este mult mai ridicat.

Depistarea precoce a diabetului zaharat este fundamentală pentru controlul afecţiunii şi reduce riscul unor complicaţii severe. Screeningul are un rol foarte important în asigurarea unui management eficient al diabetului, o dată prin faptul că ajută la diagnosticarea diabetului înainte ca boală să evolueze, iar apoi, datorită faptului că permite identificarea timpurie a complicaţiilor şi astfel se pot lua măsurile terapeutice care se impun.

70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite

Îngrijorător este că deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă. Astfel, este încurajată o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci.

De asemenea, se recomandă atingerea sau menţinere unei greutăţi sănătoase, precum şi practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice. Adoptarea acestor comportamente sănătoase ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu diabet zaharat în controlul valorilor glicemice şi în evitarea complicaţiilor severe asociate.

Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, şi tipul 2, caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal, fără însă a lipsi cu desăvârşire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism.