Doljenii îşi pot dona amintirile din comunism pentru amenajarea unei expoziţii

0
428

comunismSecţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a lansat, ieri, campania „Donează-ţi amintirile din comunism!”, prin intermediul căreia invită doljenii să doneze bunuri din perioada comunistă (1948-1989) „în scopul îmbogăţirii patrimoniului cultural muzeal local cu obiecte relevante şi amenajării unei săli expoziţionale în care să fie reconstituită, într-o manieră cât mai fidelă,  atmosfera vieţii cotidiene şi  nivelul de trai, atât în mediul urban, cât şi în cel rural”. În schimb, vor primi diploma „Donator de Istorie” şi o vizită gratuită în toate secţiile muzeului.

«De la păpuşile „Arădeana” la discurile şi casetele cu muzică pionierească, la sticlele de lapte şi de bere, sacoşele de rafie, cartelele de raţie „Alimentara” sau săpunurile „Cheia”, revista „Șoimii patriei”, gazete de perete, uniforme muncitoreşti şi de pionieri,  cărţi/ziare/manuale, la jocurile  pentru copii „Nu te supăra, frate!”, la ţigările „Carpaţi”, „Snagov”, „Bucegi” şi „Amiral”, fotografii şi imagini video din concedii (la munte, la mare), documente, fotografii – certificate de naştere, căsătorie, deces, diplome, acte de proprietate, telegrame, cărţi poştale, felicitări, hărţi, fotografii individuale şi de grup, bani (bancnote, monede), calendare, afişe, pliante, manuscrise, scrisori, memorii, jurnale, fanioane, carnete (de economii, de şcoală, de şofer, de sănătate, de membru PCR), legitimaţii, bilete (de tren, de spectacole), toate vor deveni obiecte de muzeu cu valoare istorică certă», se menţionează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.

Reprezentanţii instituţiei precizează că procedura de donaţie este extrem de simplă, implicând doar prezenţa donatorului (având obligatoriu asupra sa Cartea de Identitate) şi semnarea unei declaraţii de donaţie. Persoanele care vor dona obiecte vor primi din partea Muzeului Olteniei diplomă cu menţiunea „Donator de Istorie”. De asemenea, acestea vor fi menţionate în dispozitivele electronice ale sălii expoziţionale ca donatori şi vor beneficia de o vizită gratuită în toate secţiile instituţiei – de Etnografie (Casa Băniei), de Istorie-Arheologie şi de Știinţele Naturii. Cei interesaţi pot solicita detalii suplimentare la numărul de telefon 0251/417.756 sau prin email: muzeulolteniei@yahoo.com.