“Mici antreprenori în Şcoala lui Andrei”, proiect adresat elevilor şi cadrelor didactice

0
728

12.000 de elevi şi peste 400 de cadre didactice beneficiază gratuit de cursuri de antreprenoriat. Demarat în luna aprilie a acestui an, proiectul de educaţie antreprenorială “Mici antreprenori în Şcoala lui Andrei” oferă elevilor instrumente necesare pentru a gândi creativ şi pentru a putea soluţiona problemele din comunităţile în care trăiesc. Iniţiativa este dezvoltată de Junior Achievement România în parteneriat cu Petrom şi se va desfăşura până în luna decembrie 2013.

Aproximativ 12.000 de elevi şi peste 400 de cadre didactice din ciclurile primar şi gimnazial vor face şcoală “altfel” în cadrul modulelor „Comunitatea mea”, „Economia ţării”, „Oraşul meu”, „Sensul banilor” şi „Este afacerea mea”. Programul le va spori încrederea elevilor în propriile şanse de succes şi le va dezvolta gândirea antreprenorială. “Acest program a fost mai întâi de toate o provocare pentru mine şi apoi şi pentru elevii mei. Este interesant, provocator, de un real folos tuturor elevilor, dar mai ales celor cu spirit de antreprenor. Elevii au învăţat să lucreze în echipa elaborând reclame, schiţe, proiecte, planuri de afaceri extrem de interesante. Cu alte cuvinte, le-a plăcut să se joace de-a „micii antreprenori” şi până la urmă chiar au reuşit, participând cu succes la Târgul de Crăciun organizat în şcoală”, prof. Jana Voiculescu. 

Relaţia profesor-elevi devine mai transparentă

Cele 18 comunităţi incluse în program sunt Galaţi, Brăila, Zemeş, Moineşti, Buzău, Adjud, Ploieşti, Câmpina, Piteşti, Craiova, Constanţa, Videle, Foglaş, Marca, Suplacu de Barcău, Moreni, Boldeşti Scăieni şi Bucureşti. Cadrele didactice din cele 161 de şcoli selectate beneficiază de materiale gratuite şi cursuri de formare. Pe termen lung, ei vor putea continua activitatea implementând un proces educaţional modern, de impact, în aceste şcoli. “În cadrul acestui program relaţia profesor-elevi devine mai transparentă. Elevii se deschid, comunică, îşi exprimă propriile păreri, idei, opinii, fără să fie criticaţi. Învaţă să lucreze în echipe, să colaboreze eficient, să fie creativi. Pot face alegeri şi îşi asumă consecinţele alegerilor şi acţiunilor. Învaţă să ia iniţiativa şi pun în practică abilităţile lor antreprenoriale”, a afirmat unul din profesorii implicaţi în proiect.

 

Ţara lui Andrei susţine proiecte inspirând comunităţile din România să intre în acţiune şi să-şi schimbe viaţa în domenii cheie: crearea de locuri de muncă, acces la educaţie non-formală şi cultivarea spiritului civic. Valorile Ţarii lui Andrei sunt spiritul civic, spiritul de întreprinzător, educaţia (non-formală) şi inovaţia. Ţara lui Andrei este o mare comunitate orientată către soluţii, o comunitate a celor care nu se dau înapoi de la a lupta pentru a-şi transforma iniţiativele în realitate. Cetăţenii Ţării lui Andrei sunt oamenii cu spirit de lider, orientaţi către soluţii.