Tranzacţii dubioase, înţelegeri de culise

1
394

Recent, Protopopiatul de la Oraviţa a fost desfiinţat şi asta, doar pentru ca Episcopia Caransebeşului să scape de datoriile acumulate la finele anului 2012. Fiscul a somat Episcopia să achite debitele, dar în vistieria Eparhiei păstorită de PS Lucian Mic nu s-a găsit niciun ban, aşa că înalta faţă bisericească i-a îndrumat pe preoţii din subordine să doneze nişte terenuri aparţinând bisericilor din Caraş-Severin. Centrul Eparhial din Caransebeş a devenit peste noapte proprietar pe terenuri, PS Lucian Mic trecând acum la următoarea etapă şi anume aceea de a le vinde pentru a salva situaţia. Enoriaşii din satele şi comunele ai căror preoţi au „donat” pământ către Episcopie  nici nu le trece prin ca că pământurile lor ar putea fi vândute. Paguba produsă prin această tranzacţie nu este doar de natură financiară… Odată cu desfiinţarea Protopopiatului de la Oraviţa a dispărut şi o parte a istoriei bănăţene, Protopopiatul Oraviţa fiind unul dintre cele mai vechi din vestul ţării şi atestat documentar încă din secolul al XVIII-lea. Pe de altă parte, PS Lucian Mic îşi doreşte să ajungă Mitropolit al Banatului, motiv pentru care ţine foarte mult la bunele relaţii cu preoţii. Aşa a ajuns şi la unul dintre cei mai iubiţi preoţi, Boian Alexandrovici, susţinător al drepturilor religioase ale românilor din Valea Timocului. Dn păcate, legăturile dintre cei s-au deteriorat, în vară, când părintelui nostru de suflet Boian i s-a transmis voalat că nu este dorit la sărbătorirea celor 100 de ani de la sfinţirea Catedralei româneşti din Vârşeţ. La sărbătoare a fost însă primit episcopul sârb de Vârşeţ – Nicanor, care, declama, mai deunăzi, că Episcopia Ortodoxă Română de Vârşeţ nu are loc în aceiaşi cetate cu cea sârbă şi cerea mutarea acesteia în România.

Mai nou, la schitul din Nicolinţ, ajuns acum un stareţ, originar din Călăraşi, Ilie Pentoiu, protejatul lui PS Mic, care visează să ajungă episcop, dacă se poate chiar al românilor din Serbia. Ajuns în scaunul episcopal de la Vârşeţ, votul lui Pentoiu i-ar putea fi de folos PS Lucian Mic pentru a fi ales mitropolit al Banatului. Se pare că, pentru a-l îndepărta pe părintele Boian, Ilie Pentoiu s-ar fi aliat cu Sarian Raicovici şi Iel Bobului, prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit, cu care plănuieşte o lovitură de graţie pentru protopopul timocean. De altfel, Pentoiu, visând la scaunul episcopal de Vârşeţ, spune că nici nu vrea să audă de noi hirotoniri de preoţi români în Valea Timocului.

1 COMENTARIU

  1. Bine ca unii romani se chinuie sa-i sprijine pe fratii romani din Timoc, iar alktii isi tradeaza neamul si pactizeaza cu sarbii! RUSINE!!

Comments are closed.