Peste 30.000 de doljeni suferă de diabet

0
382

Spre îngrijorarea doctorilor, de la an la an, spitalele şi cabinetele medicale contabilizează o creştere continuă a numărului de pacienţi cu diabet. Peste 30.000 de doljeni sunt înregistraţi în momentul de faţă în evidenţe, însă specialiştii vorbesc de un număr chiar mai mare al persoanelor care nici măcar nu ştiu că suferă de această afecţiune.

Problemele curente ale sistemului sanitar, lipsa banilor şi numărul mic de specialişti sunt tot atâtea piedici pentru bolnavi, dar şi pentru medici. În judeţul Dolj sunt nu mai puţin 32.226 de pacienţi care suferă de diabet, iar raportat la aceste cifre, există o adevărată prăpastie între numărul foarte mare de bolnavi şi numărul foarte mic de medici. În asemenea condiţii, nici nu mai este de mirare că acţiunile gratuite de testare a glicemiei organizate în ultimii ani în pieţele publice ale oraşelor, cu diferite ocazii, sunt aşteptate cu nerăbdare deopotrivă de cetăţenii de rând, dar şi de specialişti.

Din cauza caracterului său cronic şi a severităţii complicaţiilor, diabetul este o boală costisitoare nu doar pentru pacient şi familia acestuia, dar şi pentru sistemul sanitar.

Diabetul, locul trei într-un clasament al bolilor din judeţul Dolj

În judeţul Dolj, diabetul ocupă locul trei în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei. Poate tocmai din acest motiv, ieri, de Ziua Mondială a Diabetului, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a organizat o campanie cu sloganul „Diabetul – cheia este profilaxia”. La nivel local parteneri în realizarea campaniei au fost autorităţile publice locale – care au în subordine cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari – dar şi cabinetele de medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie – filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti din Craiova, Crucea Roşie Dolj şi Asociaţia Europrotector.

Potrivit specialiştilor, creşterea în greutate este cea mai importantă cauză a apariţiei diabetului zaharat de tip 2. Riscul este de 20-40 de ori mai mare la obezi faţă de normoponderali. În schimb, scăderea în greutate cu 7-10% reduce la jumătate riscul de a face diabet.

Regimul alimentar rămâne, însă, de o importanţă capitală în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El nu numai că ajută la echilibrarea glicemiei, dar contribuie şi la evitarea complicaţiilor acute ale diabetului şi, pe termen lung, reduce riscurile de boli cardiovasculare, renale, neurologice sau oculare.

În concluzie, atât prevenţia cât şi tratarea diabetului trebuie să includă păstrarea unei greutăţi corporale normale, exerciţiu fizic zilnic, nutriţie corectă printr-o alimentaţie corespunzătoare, eliminarea grăsimilor saturate din alimentaţia zilnică şi reducerea dulciurilor şi a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr.

Avertisment din partea medicilor

Diabetul scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani şi este una dintre cauzele majore de deces prematur. Surprinzător însă, efectele distructive ale diabetului se fac cu atât mai vizibile în alte secţii medicale, unde sunt internaţi pacienţi care, la timpul potrivit, au ignorat sfaturile doctorilor. Astfel, peste jumătate din bolnavii internaţi la cardiologie au diabet zaharat. Un procent foarte mare din persoanele care se prezintă la secţia de oftalmologie suferă şi ele din cauza acestei afecţiuni. La fel în secţia de chirurgie.

Medicii încearcă să atragă atenţia în mod special asupra unei patologii cu implicaţii importante asupra stării de sănătate a întregului organism. Diabetul nu este doar o boală de sânge, ci o afecţiune care apare la nivelul tuturor ţesuturilor, tuturor organelor, astfel încât reprezintă prima cauză de insuficienţă renală cronică, este principala cauză de orbire. Amputaţiile sunt de 60 de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet, iar infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale sunt de patru ori mai frecvente.

Acestea sunt motivele pentru care şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o atenţie deosebită acestei boli. Acceaşi organizaţie estimează că, până în anul 2030, numărul bolnavilor de diabet se va dubla.