Coşul cu alimente de post, plin de bunătăţi

0
395

Uşor, uşor, supermarket-urile fac loc pe rafturi produselor de post. Le pun cât mai la vedere, căci începând de astăzi credincioşii cu voinţă şi sănătate trupească dau meniul obişnuit pe unul restrictiv. Până pe 24 decembrie, cei care se încumetă să se înfrâneze de la mâncărurile de dulce – ouă, carne, lapte şi produse lactate – o vor duce mai mult cu legume şi fructe, dar şi cu alimente care le înlocuiesc cu succes pe cele “interzise”. La mare căutare vor fi legumele proaspete de prin pieţe, dar nu puţini vor umbla la cămara ghiftuită cu borcane de murături şi dulceţuri. Dezlegările la peşte din timpul postului vor diversifica alimentaţia şi vor da mai mult gust meselor, până ospăţul tradiţional de la Crăciun.

De azi începe postul Crăciunului, obicei rânduit de biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului. Din punctul de vedere al alimentaţiei, acesta este considerat mai permisiv decât alte posturi din calendarul ortodox. De-a lungul celor 40 de zile nu se mănâncă alimente de origine animală, precum ouă, carne, lapte sau produse lactate. Mâncărurile şi ciorbele de legume iau, aşadar, locul prăjelilor, iar halvaua şi fructele, pe cel al prăjiturilor cu lapte şi ciocolată. Asta o ştiu foarte bine cei care ţin post de ani de zile. Înfrânarea de la “dulce” nu mai e atât de greu de îndurat acum, când magazinele sunt pline de preparate vegetale, care înlocuiesc cu brio gustul cărnii sau al laptelui, iar coşul cu alimentele de post se umple cu bunătăţi.

După lăsatul secului…

Lăsatul secului de aseară trebuie ţinut minte 40 de zile de acum înainte. Cu gândul la toate restricţiile de care trebuie să ţină seamă până pe 24 decembrie, în casele în care se respectă canoanele bisericeşti, credincioşii s-au ospătat în seara Sfântului Filip (n.r. – 14 noiembrie). S-a mâncat, s-a băut şi s-au spălat vasele, ca să nu mai rămână nici urmă de grăsime şi alcool în bucătărie. “Doar eu ţin post în familie şi de fiecare dată îmi gătesc separat. Am o oală pentru mâncarea mea care stă departe de carne, ouă sau lapte. Nu mi-e greu, dacă aşa a lăsat Dumnezeu”, este de părere Ioana Şerban. Nu se dă în vânt după alimentele vegetale conservate sau uscate, preferând să cumpere legume pe care să le prepare acasă. Are mai multă încredere în ce-i iasă din mâini decât în etichetele de pe ambalajele îmbietoare. “Dacă sunt crenvurşti, cum să fie de post? Nu cred! Cine ştie din ce sunt făcuţi!”, spune aceasta referitor la mezelurile vegetale cum sunt parizerul şi crenvurştii din soia.

Soia – carnea noastră cea de post

Cei care nu au timp să gătească în fiecare zi trebuie să fie pregătiţi… financiar. Gama de produse şi semipreparate de post este una vastă. În fiecare an, supermarket-urile au grijă să o diversifice, aşezând cât mai la vedere legume conservate, pateuri vegetale cu gust de spanac, ardei, măsline, ciuperci, usturoi, soia sub toate formele: şniţel, cuburi, boabe, granule, felii, dar şi dulciuri sau semipreparate tot pe bază de soia. Găseşti destule sortimente cât să nu simţi lipsa alimentelor “interzise”, dar vei simţi, cu siguranţă, pe propriile buzunare, preţurile piperate. Spre exemplu, 100 de grame de şniţel de soia ajung la 1,70 lei, iar feliile de soia la 2,50 lei/100gr. Pachetele speciale pentru post depăşesc 15 lei, cu tot cu reducerea de 10%. Acestea conţin crenvurşti, pate vegetal şi crochete din soia. “Cumpăr şniţele din soia de obicei. E convenabil, că un pachet îmi ajunge pentru o masă. Mai scump e laptele. De el mă mai lipsesc. Mai greu îmi e să mă abţin de la dulciuri, dar acum sunt tot felul de prăjituri de post”, spune Cristina, cântărind din priviri ofertele de la raionul cu produse de post. Pe bună dreptate se lipseşte de lapte. Preţul acestui produs depăşeşte 8 lei/litru, iar biscuiţii din soia costă 9,44 lei.

Pe perioada postului, se recomandă mâncare gătită sănătos, multe fructe şi legume, crude, sub formă de salată sau sucuri. Craiovenii rămân fideli pieţelor, care deocamdată oferă legume şi fructe proaspete din belşug, la preţuri bune.

Nu toată lumea ţine post

Specialiştii susţin că renunţarea, pe o anumită perioadă, la produsele de origine animală ajută la curăţarea organismului de toxine. Postul este foarte bun pentru organism, însă nu poate fi ţinut de oricine. Nu este indicat ca persoanele care suferă de diferite afecţiuni să ţină drasticul regim. “Nu ţin postul, că nu am voie. Ţin dietă pentru boala pe care o am şi trebuie să mănânc echilibrat. Carnea o mai las lunea, miercurea şi vinerea, dar cam atât”, spune doamna Mariana Ciovică.

Sâmbăta şi duminica, dezlegare la peşte

Masa se mai animă la dezlegările la peşte, ulei şi vin din timpul Postului Crăciunului. Astfel, pot fi preparate mâncăruri din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie – 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava), 6 decembrie (Sfântul Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie (Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sfântul Ignatie Teoforul).

Creştinii care ţin acest post nu trebuie să uite că jertfa este primită la Dumnezeu, doar dacă abţinerea de la mâncărurile “de dulce” este unită cu efortul de purificare sufletească…

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului ne sfătuiesc să avem grijă ce cumpărăm în perioada postului. Mare atenţie la termenul de valabilitate, conţinutul, aspectul şi condiţiile de păstrare ale produselor specifice, pentru a evita cumpărarea de alimente neconforme sau chiar nesigure care ne pot afecta sănătatea. Cel mai bine este să păstrăm bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care dorim să reclamăm calitatea respectivului produs.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi LAVINIA ILINA