În Dolj, Covid-19 lovește și candidații la posturile de directori

0
1171

Astăzi, a avut loc proba scrisă a Concursului naţional pentru ocuparea posturilor de director, respectiv director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar din toată ţara. În Dolj, centrul de susţinere a examenului a fost la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, unde au participat, pentru ocuparea celor 191 de posturi de manageri şi 66 de adjuncţi, 378 de candidaţi. Concursul a decurs în condiţii bune, cu respectarea regulilor sanitare. Un incident a avut loc  după terminarea probei, când candidaţii au fost prezenţi la evaluarea lucrărilor (fiind vorba de un test “grilă”): o candidată a fost transportată la spital, după o criză de lipotimie. Dintre cei înscrişi la concurs, 16 au absentat, prezentând, conform declaraţiilor inspectorului general al I.Ş.J. Dolj, dovezi că ar fi infectate cu COVID – 19, urmând să participe la sesiunea specială din 28 octombrie. 

În sălile de clasă puse la dispoziţie de Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” s-a desfășurat proba scrisă pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor de director, respectiv director adjunct în unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar din Dolj, conform legislaţiei. Concursul s-a derulat în perioada prevăzută – intervalul orar 10:00 – 12:00. “Concursul s-a desfăşurat în condiţii optime, cu respectarea tuturor regulilor sanitare. Dintre cei înscrişi, 16 nu s-au prezentat, prezentând certificate medicale cu COVID-19. Aceştia pot veni în sesiunea specială, de la sfârşitul acestei luni. A fost un caz special, după terminarea examenului scris, când unei candidate i s-a făcut rău și am chemat ambulanţa. Am înţeles că a făcut o criză de lipotimie. Nu pot vorbi de dificultatea examenului, dar le urez succes tuturor participanţilor. Urmează proba de interviu, care va avea loc conform graficului stabilit de Ministerul Educaţiei”, a precizat prof. Daniel Ion, inspector general al învăţământului doljean.

Concurs cu emoţii, dar nu foarte greu

Concursul a avut şi bune şi rele, ca orice competiţie de acest fel, iar emoţiile au fost pe măsură. Am vorbit cu doi dintre cei care au participat la concurs. “A fost şi frumos, a fost, pe undeva, şi dificil. Grila a fost una care trebuia să-ţi dea, ţie, ca participant, şi o rapiditate în gândire. Cred că a fost cuprinsă toată bibliografia. Voi vedea unde voi merge, dacă voi fi admis, şi după proba de interviu, dar prima opţiune este la Şcoala Gimnazială din Filiaşi, de care mă leagă o carieră de 14 ani” – prof. Alin Mondescu. La rîndul său, prof. Eugenia Pascu, manager cu experienţă în şcolile din Craiova, mai ales în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar special, a menţionat: “A fost un concurs cu emoţii. Am trecut peste ele şi m-a bucurat că au fost condiţii mai bune decât la precedentul examen, cel din 2016. Cred că au fost subiecte care trebuia să ne activeze, iar cei care au fost interesaţi nu au avut probleme. Eu zic că am trecut cu bine, am fost la evaluare, aştept proba de interviu. Să nu mă întrebaţi unde şi-aş dori să fiu director, dar rămân tot pe învăţământul special”. În puţine cuvinte, ca şi concluzie, s-a trecut cu bine de proba scrisă, dar se aşteaptă interviurile, acolo unde pot apărea susprize, mai ales subiective, fără a intra prea mult în amănunte…