Săptămâna europeană a competenţelor profesionale

0
221
Timp de cinci zile, în perioada 14 – 18 octombrie, la Helsinki, va avea loc ediţia din 2019 a Săptămânii europene a competenţelor profesionale. Organizată de Comisia Europeană în parteneriat cu Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, această a patra ediţie va încuraja în continuare persoanele de toate vârstele să îşi „descopere talentul” prin intermediul educaţiei şi al formării profesionale (EFP).
Pe lângă evenimentele care urmează să aibă loc în cadrul Săptămânii de la Helsinki, au fost deja convenite şi vor avea loc peste 1 000 de activităţi şi evenimente de-a lungul întregului an, la nivel local, regional şi naţional, atât în Europa, cât şi în afara acesteia. Toate părţile interesate s-au reunit pentru a evidenţia beneficiile EFP, pentru a prezenta oportunităţi şi pentru a promova o cale educaţională care are potenţialul de a transforma vieţile atât ale tinerilor, cât şi pe cele ale celor mai în vârstă. „Tema centrală a campaniei noastre este „EFP pentru toţi – Competenţe pentru toată viaţa. Cred cu fermitate că educaţia şi formarea profesională ajută oamenii să înceapă şi să îşi dezvolte carierele la orice vârstă. Acesta este motivul pentru care doresc ca EFP să devină o alegere inteligentă valabilă, atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi.”, a subliniat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă 
O alegere inteligentă valabilă
Aproape 80 % dintre tinerii absolvenţi ai programelor de EFP îşi găsesc un loc de muncă la scurt timp după absolvire. Din acest motiv, Săptămâna europeană a competenţelor profesionale urmăreşte să îmbunătăţească atractivitatea educaţiei şi formării profesionale prin evidenţierea excelenţei şi a calităţii. În plus, ea creşte nivelul de informare cu privire la multiplele oportunităţi oferite de educaţia şi formarea profesională. EFP oferă o multitudine de oportunităţi de perfecţionare şi reconversie profesională, care sunt profitabile atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Aceste posibilităţi ajută persoanele de toate vârstele să se adapteze la schimbările rapide de pe piaţa forţei de muncă, sporind potenţialul lor de a obţine un loc de muncă de înaltă calitate. Oportunităţile sprijină întreprinderile în acoperirea lacunelor în materie de competenţe, oferind educaţie şi formare personalului existent pentru a-şi creşte competitivitatea în economia noastră care este marcată de schimbări rapide.
Ce este Săptămâna europeană a competenţelor profesionale?
Lansată în 2016, Săptămâna europeană a competenţelor profesionale este o campanie anuală menită să promoveze EFP şi să îi îmbunătăţească imaginea. Campania include activităţi şi evenimente desfăşurate de-a lungul anului şi culminează cu Săptămâna oficială care este desfăşurată într-un oraş desemnat. Săptămâna a beneficiat de la bun început de un nivel înalt de implicare şi de sprijin din partea părţilor interesate, iar acest aspect este reflectat în amploarea campaniei, în cadrul căreia s-au desfăşurat 2 000 de activităţi şi evenimente care au implicat peste 2,4 milioane de persoane în 2018. atele de participare la EFP au crescut constant în ultimii câţiva ani, întrucât din ce în ce mai multe persoane au beneficiat de acest parcurs educaţional unic. Începând cu 2018:
Aproape 80 % dintre tinerii absolvenţi ai programelor de EFP îşi găsesc un loc de muncă la scurt timp după absolvire. 
Premiile de excelenţă în domeniul EFP 2019
Săptămâna europeană a competenţelor profesionale recompensează în fiecare an persoane, organizaţii şi iniţiative remarcabile prin intermediul „Premiilor pentru excelenţă în domeniul educaţiei şi formării profesionale”. Premiile sunt concepute pentru a evidenţia calitatea educaţiei şi formării profesionale (EFP), oferă vizibilitate câştigătorilor, îi motivează pe cei implicaţi şi sprijină dezvoltarea de reţele şi de noi oportunităţi de carieră. ricine poate vota şi poate alege care este povestea EFP cea mai inspiratoare. Votul este deschis până la data de 15 octombrie. Pe parcursul Săptămânii este prevăzută o ceremonie de premiere a câştigătorilor.
Ratele şomajului în rândul tinerilor înregistrează un nivel mic record, de 15,2 % :
  • 22 % dintre persoanele din Europa sunt considerate „slab calificate”;
  • 48 % dintre studenţi participă la EFP;
  • 11 % din populaţia adultă a Europei participă la programe de învăţare destinate adulţilor;
  • 72 % dintre întreprinderi oferă propriilor angajaţi oportunităţi de formare (2015);
  • 49 % dintre lucrători participă la formare profesională aferentă locului de muncă oferită de angajator (2015).