Comuna Afumaţi, un şantier de … milioane de euro

0
2146
Comuna Afumaţi este, în această perioadă, un adevărat şantier. Lucrări care, la sfârşitul anului trecut, erau doar proiecte pe hârtie, sunt acum în plină desfăşurare. Altele sunt aproape de finalizare. Se lucrează susţinut la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, la stadionul şi parcul din Afumaţi, la dispensarul uman din Boureni, iar Căminul Cultural din satul Covei este aproape de inaugurare. Stadiul lucrărilor este zilnic urmărit de primarul localităţii, Titel Stoenescu, care spune că toate aceste investiţii, care situează localitatea între primele din judeţ la capitolul absorbţiei de fonduri europene, sunt menite să îmbunătăţească viaţa consătenilor săi.
Investiţii în … viitor
„Viitorul nostru sunt copiii şi preocuparea noastră este să le asigurăm cele mai bune condiţii. Astfel, ne putem mândri că proiectul nostru inovator pentru mediul rural, de reabilitare termică şi modernizare a Şcolii Gimnaziale Afumaţi a obţinut finanţare. Este vorba despre extinderea clădirii existente şi realizarea unui sistem inovator de climatizare a şcolii, folosind panouri fotovoltaice şi pompe de căldură geotermale, astfel ca, la finalizarea investiţiei, şcoala să devină independentă energetic. Pe lângă acest lucru, cu sprijinul consiliului local, am reuşit şi anul acesta să le facem o bucurie elevilor care au avut rezultate bune la învăţătură şi provin din familii cu venituri mai mici. Ei au fost premiaţi cu o excursie… În plus, parcurile din fiecare sat al localităţii sunt gândite şi pentru ei, pentru că au locuri de joacă, dar şi spaţii de recreere”, ne-a explicat Titel Stoenescu, primarul comunei Afumaţi.
Lucrările la sistemul de canalizare şi alimentare cu apă, în plină desfăşurare
Toată localitatea este, în această perioadă, un mare şantier. Sunt în plină desfăşurare lucrările la sistemul centralizat de canalizare şi alimentare cu apă, un proiect amplu, în valoare de 2,5 milioane de euro. S-au făcut săpăturile, se montează conductele, iar primarul şi reprezentanţii Primăriei verifică zilnic stadiul lucrărilor. „Mai pot apărea probleme şi este important să fim pe şantier pentru a le remedia, dacă este cazul, sau doar pentru a sta de vorbă cu oamenii. Nu vrem ca deranjul să dureze prea mult, le-am explicat acest lucru, tocmai de aceea şi constructorul, cum termină pe o stradă, astupă şanţurile. Asta şi pentru că avem deja semnat contractul de finanţare pentru modernizarea şi asfaltarea drumurilor din toată localitatea, pe o distanţă totală de aproximativ 10 km, finanţarea fiind obţinută prin PNDL II. De altfel, lucrările necesare în vederea asfaltării au demarat deja şi sunt străzi din localitate pe care vom avea asfalt încă de anul acesta”, mai spune Titel Stoenescu. Şi modernizarea infrastructurii rutiere nu se termină aici, pentru că urmează reabilitarea trotuarelor din toată localitatea. 
Investiţii în comunitate
Pe lângă investiţiile aflate în diverse stadii de realizare, autorităţile locale mai pregătesc şi alte proiecte. Între acestea se află amenajarea unui Centru Civic în satul Covei. Este o idee mai veche, iar acum se materializează. Centrul Civic ar cuprinde Căminul Cultural, parcul, vizat şi el de lucrări de reabilitare şi modernizare, iar reprezentanţii primăriei au în plan şi amplasarea unor aparate de sport, pentru ca tinerii de aici să poată face mişcare în aer liber. Proiectul mai prevede prelungirea aleii pietonale şi reabilitarea fântânii de la marginea parcului. „Considerăm că oamenii au nevoie şi de locuri frumoase, unde să-şi petreacă în mod plăcut timpul liber. Acolo este Căminul Cultural, a cărui modernizare este aproape finalizată. A fost gândit şi dotat ca o sală multifuncţională, unde se pot organiza diverse evenimente, astfel încât oamenii de aici să nu mai fie nevoiţi să bată drumul până la Afumaţi, unde avem de asemenea o sală de festivităţi care şi-a dovedit pe deplin utilitatea. Vrem să amenajăm, însă, întreaga zonă. Tinerii se strâng şi acum în parc, motiv pentru care ne-am gândit că ar fi oportună amplasarea aici a unor aparate pentru sport în aer liber…”. 
Modernizarea dispensarului uman şi reamenajarea stadionului din satul Boureni sunt alte două investiţii care se apropie de finalizare şi sunt aşteptate, mai ales că echipa de fotbal a localităţii, Viitorul Afumaţi, are aici o mulţime de susţinători împătimiţi.
Şi pregătirile pentru perioada de iarnă sunt în grafic, şcolile şi grădiniţele fiind aprovizionate cu lemne încă dinainte de începerea anului şcolar. Însă autorităţile şi-ar dori să ţină vremea bună cât mai mult timp, pentru că au de lucru…