Comisarul european Christos Stylianides, la deschiderea exercițiului Modex România 2018

0
388

Comisarul european Christos Stylianides, responsabil pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a participat duminică, 14 octombrie 2018, la deschiderea exercițiului Modex România 2018.

Acest exercițiu reprezintă o ocazie unică de a evalua funcționarea mecanismului nostru de protecție civilă și a răspunsului european comun în situații de dezastru. Mecanismul și-a dovedit valoarea în nenumărate situații, cum ar fi incendiile de pădure devastatoare din sudul și nordul Europei din această vară. Însă există întotdeauna loc pentru îmbunătățirea coordonării și a capacităților în vederea salvării de vieți în Europa și în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care Modex este atât de folositor și important pentru noi”, a declarat comisarul european Christos Stylianides, înaintea participării la exercițiu.

Exercițiul de simulare

Acesta are în vedere situația în care un cutremur de magnitudine 7.5 pe scara Richter ar afecta Bucureștiul, producând distrugeri importante ale infrastructurii și un număr mare de răniți. Capacitățile naționale nu sunt suficiente și România activează Mecanismul UE de protecție civilă prin care asistența din partea țărilor participante este mobilizată. Echipe de căutare și salvare în mediul urban, precum și echipe medicale vor trebui să se instaleze și activeze la fața locului, iar avioane de evacuare vor transporta răniții către zone în care se vor afla în siguranță, din România și din alte state membre UE.

Având loc în condiții concrete de campanie, exercițiul de simulare are scopul de a evalua capacitatea echipelor medicale și a experților de a coordona din punct de vedere operațional echipe din diferite țări.

Context

Exercițiile UE de simulare sunt realizate astfel încât să îmbunătățească coordonarea operațională a asistenței din domeniul protecției civile. Elaborarea de planuri de contingență, procedurile de luare a deciziilor, modul de comunicare către publicul larg și mass-media în situații de urgență majoră pot fi testate în cadrul acestora și ajută la identificarea nevoilor ulterioare de formare și a sincopelor operaționale.

Acest exercițiu este al cincilea și ultimul din perioada 2017-2018. El reprezintă un răspuns internațional în timp real la exercițiul național “Seism 2018”. Exercițiile precedente au avut loc în Marea Britanie, Danemarca, Bulgaria și Austria. Exercițiile la nivelul UE sunt organizate de țările participante în cadrul Mecanismului, cu o contribuție financiară din partea Comisiei Europene.

Mecanismul de protecție civilă  facilitează cooperarea în cadrul răspunsului în situații de urgență între 34 de state (UE28, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia). Țările participante își mobilizează resursele disponibile pentru a ajuta țări din întreaga lume. Când este activat, Mecanismul coordonează furnizarea asistenței în interiorul și în afara UE. Comisia Europeană gestionează Mecanismul prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului în situații de urgență (Emergency Response Coordination Centre – ERCC).

Mecanismul a fost activat în cazul unora dintre cele mai devastatoare dezastre din perioada recentă, cum ar fi cutremurul din Haiti (2010), tsunami-ul din Japonia (2011), taifunul Haiyan ce a afectat Filipinele (2013), epidemia de Ebola (2014), conflictul din Ucraina (2014), cutremurul din Nepal (2015) și numeroase inundații și incendii de pădure din Europa.

România a cerut asistență în cadrul Mecanismului de șase ori începând cu anul 2003, în cazul inundațiilor din 2005, 2006, 2008 și 2010, precum și în ceea ce privește criza imunoglobulinei din 2018. Ea a oferit asistență în cadrul mecanismului de cinci ori, și anume: în cazul inundațiilor din Sebia și Bosnia-Herțegovina din 2014, a epidemiei de Ebola tot în 2014, a crizei refugiaților din Serbia în 2015 și a incendiilor de pădure din Grecia din 2018.