Piţurcă: „Un baraj ar încununa doi ani de muncă”

0
82

 România – Estonia

Arena Naţională, ora 21 (Antena 1)

România: Tătăruşanu – Măţel, Găman, Goian, Raţ – Bourceanu, Lazăr – Maxim, B. Stancu, Tănase – Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Estonia: Pareiko – Kink, Reintam, Klavan, Teniste – Vunk, Dimitrijev – Puri, Vassilijev, Kruglov – Zenjov. Selecţioner: Tarmo Ruutli.

Arbitru: Mario Strahonja (Croaţia).

România trebuie să bată în seara aceasta Estonia, dar are nevoie şi de un nou ajutor de la olandezi pentru a fi mai aproape de Mondialul din Brazilia

Emoţii până la final pentru români în grupa de calificare la Mondiale. Pentru locul de baraj, care era asigurat cu un egal acum o lună împotriva Turciei. Acum ne legăm mai mult speranţele de olandezi, decât de posibilitatea de a surclasa Estonia. Naţionala baltică este una care poate surprinde, fiind singura echipă care nu a pierdut în faţa Olandei în grupă, dar a pierdut la scor în Ungaria, după un meci suspect. În tur ne-am impus cu 2-0, la Tallin, Estonia venind atunci după o campanie de Europene terminată la baraj. Calculele noastre includ, dincolo de succesul cu Estonia, împiedicarea „otomanilor” de „Portocala mecanică” sau dacă Sneijder şi Kuyt se „predau” la limită, ne-ar fi necesară victoria la cinci goluri diferenţă pe „Arena Naţională”. Ca de obicei, Victor Piţurcă supraapreciază adversarul, cel puţin în declaraţii. „Estonia este o echipă foarte valoroasă, imprevizibilă, care în campania trecută a ajuns la baraj. În campania asta nu a mai avut acelaşi randament. Cu Olanda, era să producă o surpriză şi tratează fiecare meci la fel. Nu sunt îngrijorat, dar sunt preocupat. Sunt emoţii, e o presiune formidabilă. Olanda va juca să câştige meciul, dar turcii pot învinge. La Amsterdam, turcii au făcut un meci foarte bun. Dacă vor câştiga, înseamnă că merită să ocupe locul doi” a spus Victor Piţurcă. Selecţionerul anunţă câteva schimbări faţă de partida cu Andorra şi aşteaptă ca jucătorii mai proaspeţi să facă diferenţa. „Jucătorii trebuie să-şi facă datoria pe teren. Nu m-am hotărât asupra primului «11». Sunt câţiva jucători care vor intra proaspeţi, odihniţi şi sper să facă diferenţa. Ar fi bine ca munca din ultimii ani să fie concretizată printr-o calificare la baraj. Sunt convins că vor fi mulţi suporteri pe stadion” a precizat selecţionerul. Acesta speră ca absenţa lui Chiricheş să nu se observe şi anunţă că nu se pune problema ca Răzvan Raţ să se retragă de la naţională după partida cu Estonia: „Sper să nu conteze lipsa lui Chiricheş, cel mai valoros jucător al echipei noastre. Nu m-am gândit la meciul de baraj, să ajungem mai întâi acolo. Raţ nu se va retrage de la echipa naţională, am vorbit cu el şi astăzi, după antrenament”. Şi Răzvan Raţ (foto), care probabil va fi căpitanul echipei în seara aceasta, a dezminţit zvonurile apărute în presă conform cărora s-ar retrage după acest meci. Fundaşul lui West Ham a declarat că posibilitatea de pierde barajul putea fi evitată cu măcar un egal contra Turciei, acum o lună.  „Cel mai important e să ne vedem de jocul nostru şi să câştigăm şi să nu ne gândim la ce se va întâmpla în Turcia. Nu ne gândim la baraj. Presiune există, ne-am creat-o singuri pentru că am pierdut puncte importante în Ungaria şi acasă cu Turcia. Altfel era situaţia acum dacă aveam 2 puncte în plus. Estonia este o echipa de la care te poţi aştepta la orice şi care poate prinde o zi bună, aşa cum s-a întâmplat în meciul cu Olanda. Aş vrea să fie cât mai mulţi fani în tribune, avem nevoie de un suport cât mai mare”.

 

GRUPA D

Celelalte meciuri: Turcia – Olanda (ora 21), Ungaria – Andorra (ora 21).

1. Olanda        9          8          1          0          32-5     25

2. Turcia          9          5          1          3          16-7     16

3. România      9          5          1          3          17-12   16

4. Ungaria       9          4          2          3          19-20   14

5. Estonia        9          2          1          6          6-18     7

6. Andorra       9          0          0          9          0-28     0

Criterii de departajare: numărul de puncte, golaverajul, numărul de goluri marcate.