Baletul „Lacul Lebedelor”, cu artişti ucraineni, pe scena Teatrului Naţional din Craiova

0
314

Spectacolul „Lacul Lebedelor”, susţinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev, va fi prezentat pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” vineri, 19 octombrie, de la ora 19.00, urmând ca pe 25 octombrie să aibă loc în Capitală, la Sala Palatului. Realizat de Valery Kovtun, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa, spectacolul îi va avea ca solişti pe Natalia Matsak – prim-solistă a Operei Naţionale din Ucraina, alături de Denys Nedak – prim balerin al Operei Naţionale „T. Chevtchenko” din Kiev. Luxuriantă, producţia aduce în faţa publicului 45 de balerini în costume spectaculoase, scenografia aparţinând renumitului Veaceslav Okunev, iar costumele fiind creaţia Irinei Press.

Trupa de balet a Teatrului Naţional Municipal din Kiev este unul dintre cele mai performante ansambluri de gen din lume. Vestit în Ucraina, dar şi în întreaga lume, colectivul a fost fondat în 1980 de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, cu numele „Baletul clasic din Kiev”.

Între anii 1989 şi 2005 ansamblul a fost condus de marele maestru al baletului ucrainean, laureat al Premiului „Vatlav Nejinsky”, câştigător al concursurilor internaţionale de balet, recunoscut de Academia franceză de dans, dar cunoscut şi drept „Artist al poporului din URSS”. Din 2005, Victor Litvinov a fost numit maestru de balet al ansamblului ucrainean, iar din 2010 colectivul a fost preluat de maestrul de balet Tatiana Borovik.

Principala ţintă a activităţii artistice a corpului de balet – format din peste 60 de dansatori, absolvenţi ai diferitelor şcoli de balet din Kiev, Moscova, Sankt Petersburg şi alte oraşe – este popularizarea şi păstrarea celor mai renumite balete clasice şi naşterea unor noi producţii de succes. Repertoriul trupei cuprinde peste 30 de spectacole, dar şi programe de concert şi recitaluri, printre care „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din Pădurea adormită”, „Giselle”, „La Bayadere” şi „Romeo şi Julieta”.

Natalia Matsak este starul baletului ucrainean, câştigătoarea competiţiilor de balet internaţional. Este premiantă în Competiţia Internaţională Serge Lifar din Kiev (medalia de argint în 2004), Competiţia Internaţională de Balet şi coreografie din Moscova în 2005 (medalia de bronz). La a VI-a Competiţie Internaţională „Serge Lifar” din aprilie 2006, Natalia Matsak a câştigat medalia de aur. Balerina este invitată permanentă la gala concertului „Stelele Baletului Mondial”, alături de cei mai buni artişti din lumea întreagă. Natalia Matsak a fost aplaudată în Japonia, Coreea, Canada, Portugalia, Spania, Italia, Germania şi Mexic.

După ce a obţinut Diploma Şcolii de Coregrafie din Odesa, în 2005, Denys Nedak a fost admis în corpul de balet al Operei Naţionale din Ucraina. A fost primul balerin licenţiat la concursurile internaţionale de dans din Kiev, (Ucraina) şi Moscova (Rusia). Stăpânirea perfectă a mişcărilor în rolurile clasice şi dramatice a fost pusă în evidenţă în reprezentaţii ca „Marceline”, „Nunta lui Figaro”, „Escamillo”, „Carmen (suita)”; Tybalt în „Romeo şi Julieta”, Sigfrido în „Lacul Lebedelor”, prinţ în „Schiaccianoci”, Albert în „Giselle”, principele Desire în „Frumoasa din Pădurea adormită”.

Biletele pentru spectacolul de la Craiova sunt disponibile la Agenţia Teatrului Naţional (tel. 0251.413.677) şi costă 130 de lei (categoria I), 100 de lei (categoria a II-a) şi 80 de lei (categoria a III-a).

Baletul „Lacul Lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski, a avut premiera la Balşoi Teatr din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicală a lui Semen Riabov şi în coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obişnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, aşa că nu a înţeles bogăţia partiturii. La aceasta s-a adăugat şi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaţii să fie un real eşec. După moartea compozitorului, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au schimbat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 şi a fost un succes. Deşi au mai existat şi alte versiuni, aceasta este cea reprezentată în mod curent.