Spitalul Judeţean, în bătaia focului

0
279

Deocamdată singura posibilitate de apărare împotriva incendiilor în cazul celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia rămâne cea clasică, intervenţia cu stingătoare de incendiu şi apelul de urgenţă către pompieri. Chiar dacă anul acesta au fost instalate detectoare de fum în saloane, pe holuri şi în sălile de operaţii, acestea nu au fost puse în funcţiune pentru că lipseşte avizul de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj.

La mai bine de un an de la producerea celei mai mari tragedii din sistemul sanitar românesc, incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, Spitalul Judeţean din Craiova nu poate oferi prea multe garanţii când vine vorba de prevenirea unei catastrofe similare. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, nici până în momentul de faţă, la câteva luni după ce detectoarele de fum au fost montate, nu a fost depusă documentaţia necesară pentru ca lucrarea să primească avizul de securitate la incendiu. Inspectorii ISU au verificat lucrările de montare a detectoarelor de fum care au fost instalate de la etajul zece până la etajul patru al clădirii. “Nu s-a obţinut avizul de securitate la incendiu conform H.G. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, coroborat cu Ordinul M.A.I. nr. 3 din 6 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă”, a declarat maior Florin Cocoşilă, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

Fără aviz de securitate la incendiu din partea ISU Dolj

Nu mai puţin de 880 de detectoare de fum împânzesc în momentul de faţă clădirea spitalului. Acestea ar trebui să asigure liniştea pacienţilor, cel puţin în privinţa pericolului declanşării unui incendiu. Nu se întâmplă însă deloc aşa pentru că deocamdată aparatele nu pot funcţiona fără avizul ISU Dolj. Asta chiar dacă, detectoarele de fum au fost montate şi legate la centrala de semnalizare amplasată în remiza Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă, lucrarea fiind recepţionată şi putând fi dată în funcţiune în orice moment. Până atunci, detectoarele care acum acoperă aproximativ 60-70% din suprafaţa spitalului, vor rămâne o investiţie a cărei utilitate trebuie dovedită. Mai ales că, pentru achiziţionarea lor, spitalul a primit anul trecut o sumă importantă de bani de la Ministerul Sănătăţii.

Nici din punct de vedere al funcţionalităţii, clădirea unităţii sanitare, cu o vechime de peste 40 de ani, nu stă prea bine, cel puţin luând în calcul regulile actuale de prevenire a incendiilor. Chiar dacă s-au deschis mai multe căi de acces ţinute până nu demult sub lacăt şi a fost eliberat un întreg culoar de la parter blocat de vestiare, nu toate normele pot fi respectate, un exemplu în acest sens fiind acela al ieşirilor de urgenţă.

În schimb, unitatea sanitară stă bine la capitolul stingătoare de incendiu. În momentul de faţă, spitalul dispune de 150 de stingătoare cu care angajaţii sunt pregătiţi să acţioneze dacă va fi nevoie.

Fumătorii vor fi prinşi cu detectorul

Odată ce vor fi puse în funcţiune aparatele de detectare a fumului, reprezentanţii unităţii sanitare se aşteaptă să rezolve şi o altă problemă: aceea a fumatului în interiorul spitalului

În momentul în care un fumător va intra în raza de acţiune a aparatului, care este de aproximativ de cinci metri pătraţi, detectorul electronic va semnaliza acest lucru către centrală. Problema fumatului în interiorul unităţii spitaliceşti a fost pusă pe tapet în mai multe rânduri. În momentul de faţă, la Spitalul Judeţean există peste tot afişe care atrag atenţia că fumatul nu este permis, însă, avertismentele îi lasă reci pe cei care se perindă pe holurile spitalului. Deşi, cei prinşi în flagrant riscă să primească o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei, fumătorii nu ezită în continuare să-şi aprindă ţigările chiar şi în prezenţa reprezentanţilor unităţii sanitare.