Depresia, boala ascunsă a sufletului  / „Impactul ei asupra psihicului este devastator”

0
669

depresie 2Este una dintre cele mai răspândite afecţiuni din întreaga lume. Poate lovi pe oricine şi, în următorii patru ani, va deveni principala cauză de dizabilitate. Deşi există tratamentul necesar, doar un sfert din cei afectaţi se adresează specialiştilor. Depresia, căci despre aceasta este vorba, afectează mai mult femeile decât bărbaţii. Stimă de sine scăzută, energie cu mult diminuată, sentimente de vinovăţie, inutilitate sau pesimism şi tristeţe persistentă sunt câteva dintre simptomele depresiei. Uneori, deşi avem aceste stări, le negăm şi considerăm că, doar în ochii celorlalţi suntem percepuţi astfel. Despre cauzalitatea şi efectele depresiei, dar şi modalităţi terapeutice necesare am discutat cu psihologul clinician Mihail Jianu.

  • Depresia este o boala ca oricare alta?
  • Da, depresia este o boala ca orice altă boală, care se diagnostichează, se tratează şi vindecă. Impactul ei asupra psihicului este devastator.
  • Cum ştim că suntem în depresie?
  • Depresia este un fenomen mult prea complex şi plin de suferinţă pe termen îndelungat. Apatia, stările de tristeţe, dezinteresul, nepăsarea, incapacitatea de a simţi bucuriile zilnice. Aceste simptome pot fi adesea însoţite de modificări fiziologice vizibile în timp scurt, precum tulburări alimentare – creştere sau scădere în greutate, tulburări ale somnului, oboseală cronică, hiperagitaţie sau lentoare psihomotorie. Dacă detaliem mai mult viaţa psihică a depresivului, putem găsi adesea gânduri recurente de moarte şi sinucidere generate de sentimentele de inutilitate, lipsa sensului vieţii, alterarea proceselor psihice superioare, cum ar fi gândirea, lipsa concentrării, diminuarea creaţiei.Psiholog MIHAIL JIANU
  • Cât de dificilă este refacerea?
  • Din punct de vedere al dezvoltării personale, depresia nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Ea este doar un semn că anumite impasuri interioare trebuie rezolvate cât mai repede posibil. Nebăgată în seamă, depresia poate fi chiar fatală. Însă, dacă individul se hotărăşte să apeleze la un specialist, fie el psiholog, psihoterapeut sau chiar psihiatru, poate duce o viaţă chiar mai bună decât înainte. Consider că este importantă alegerea unui specialist, fiind o persoană neutră, pentru că, de cele mai multe ori, cei dragi, fie familie sau prieteni, colegi apropiaţi, oricât de bine intenţionaţi ar fi, nu pot evalua corect gravitatea unei depresii, considerând-o, uneori, doar o simplă pasă proastă. Refacerea necesită timp, motivare pozitiva, acceptare şi multa răbdare!
  • Stresul zilnic este, totuşi, o forma de depresie?
  • Stresul zilnic este „duşmanul nostru invizibil”, nu îl vedem, dar îi simţim efectele nocive. Stresul poate ajuta la declanşarea depresiei. Cantitatea de stres face diferenţa. În cantitate mică el poate fi motivator, însă, cu cât creşte cantitatea lui, poate fi devastator pentru psihicul nostru. Să găsim scuze, să amânăm sau să ne minţim pe noi nu sunt variante recomandate.
  • Există o teamă de medicaţie în rândul pacienţilor?
  • Da, există şi teama de dependenţa de medicamente, îngrijorarea că nu se mai fac bine. Ei doresc să se însănătoşească cât mai repede posibil, fără să facă nimic şi, uneori, aleg o variantă nerecomandată.
  • Sportul sau alte hobby-uri ar ajuta cumva la diminuarea efectelor negative ale depresiei?
  • Prevenirea depresiei reprezintă, de fapt, o viaţă interioară echilibrată, atinsă prin cunoaşterea şi acceptarea de sine. Un stil de viaţă sănătos, practicarea unui sport în mod consecvent, mersul la terapeut, precum şi forme alternative ca meditaţia şi exprimarea prin artă, comunicarea sănătoasă, evitarea persoanelor negativiste, alegerea unei meserii potrivite, toate pot face ca depresia să fie doar un subiect de interviu într-un cotidian.
  • Rămân sechele după un episod depresiv?
  • Traume, sechele, gustul amar al unei experienţe nu tocmai indicate diferă, când se ia act de rezolvarea problemei. În principiu, rămân anumite ancore negative în psihicul uman.depresie
  • Anxietatea este o forma de depresie?
  • Anxietatea face parte din viaţă – este o reacţie normală, pe care o trăim atunci când ne simţim ameninţaţi sau în pericol. Prin termenul de anxietate înţelegem o serie de modificări care au loc în organismul nostru, în modul nostru de gândire şi în comportament.
  • Ce este, de fapt, în final depresia?
  • Este un cumul de stări. Depresia este rezultatul unei interacţiuni de factori sociali, psihologici şi biologici, la care se adaugă factori economici, dezastre naturale, conflicte etc. Depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinaţie de mai multe simptome emoţionale, fizice, comportamentale şi cognitive prezente în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puţin 14 zile, prezente de curând sau în mod evident agravate în comparaţie cu starea de dinainte a persoanei respective, produc o deteriorare semnificativă în domeniul social, profesional sau în alte domenii de funcţionare ale individului. La unele persoane, această afectare a funcţionării poate fi resimţită doar ca necesitând un efort suplimentar. Simptomele pot fi relatate de persoana în cauză sau pot fi observate de cei din jur.