Ronnie O’Sullivan, calificare dramatică în finala de la Crucible!

0
146

Cel mai spectaculos jucător de snooker din toate timpurile, Ronnie O’Sullivan, s-a calificat în finala Campionatului Mondial de anul acesta, după un meci memorabil, în faţa lui Mark Selby, câştigat de “Rachetă” în decisiv, scor 17-16. Ca şi în sferturi, când a reuşit remontada în faţa lui Mark Williams, Ronnie a revenit spectaculos pe final. Începuse bine semifinala, cu o zi în urmă, având 5-3 după prima sesiune, dar Selby, triplu campion mondial, a condus apoi cu 9-7, 11-9 şi 13-11. A făcut chiar 16-14, după un final de frame în care l-am revăzut pe excentricul O’Sullivan tratând de-a dreptul sfidător jocul, culminând cu o lovitură la bila roz şi oferindu-i practic punctul adversarului, aflat la un pas de finală. După o vizită scurtă la vestiare, Ronnie a revenit determinat şi practic nu a respirat până când nu a egalat la 16. În decisiv, a condus în permanenţă, dar meciul s-a decis la ultima bilă roşie rămasă pe masă. O’Sullivan a reuşit o lovitură de siguranţă prin care a lipit-o de mantă, în lateral, punându-l în snooker pe adversar.

La final, Selby s-a arătat deranjat de atitudinea lui Ronnie în anumite momente, în care pur şi simplu lovea haotic, sub imperiul nervilor, fiind exasperat de loviturile de siguranţă reuşite de Selby. “A fost lipsă de respect faţă de snooker şi faţă de mine, dar îl ştim cu toţii pe Ronnie, e un altfel de jucător” a comentat Mark, cu 7 ani mai tânăr decât Ronnie. Acesta din urmă a fost sincer la final. “Eu nu sunt aşa de bun ca el la loviturile de siguranţă, mi-am pierdut răbdarea Nu pot să aştept să repună arbitrul bila albă de 30 de ori, în timp ce-i ofer puncte adversarului, mai bine lovesc o dată tare, mă plictisesc”a fost discursul celui supranumit “The Rocket”.

Când aproape toţi îl vedeau maturizat, Ronnie redevine acelaşi copil teribil, răsfăţat, care spune şi face ce-i trece prin cap, dar care este aproape să câştige un nou titlu, la 19 ani după prima performanţă supremă la Sheffield şi la 7 ani după precedenta. Ronnie nu s-a abţinut nici după victoria din sferturi, cu Ding Junhui (13-10), declanşând o serie de ironii la adresa jucătorilor tineri: “Jucătorii tineri care vin din urmă nu sunt deloc buni. Mulți dintre ei nici la amatori nu prea se descurcă. Mă uit la ei cum joacă și cred ar trebui să pierd un braț și un picior ca să ies din Top 50. De aceea încă mai dominăm noi, eu, Mark Williams şi John Higgins, suntem norocoși, nu vine nimeni din spate să ne dea la o parte”, a spus Ronnie.

În finală, O’Sullivan (47 de ani) se va duela cu un alt englez, Kyren Wilson, ajuns pentru prima dată în finala de la Crucible, după o semifinală decisă tot în maximum de frame-uri, cu Anthony McGill. Ronnie are 5 trofee în palmares, fiind pe locul 4 all time, liderul, legendarul său rival, Stephen Hendry, având 7 titluri mondiale la activ. Finala începe în această după-amiază, se joacă după sistemul “primul la 18” şi 300 de fani vor avea ocazia să participe.