Fortes nu înseamnă forţă, nici Fortuna. Craiova a ratat calificarea pe mâna portughezului şi a arbitrului

0
490

AEK Atena – Universitatea Craiova 1-1

Au marcat: Mantalos 26 / Ivanov 63.

Stadion: „OACA – Spyros Louis”.

AEK Atena: Barkas – Paulinho, Vranjes, Svarnas, Helder Lopes – Krsticic (58 Simao), Andre Simoes – Francisco Geraldes, Livaja (59 Verde), Mantalos – Nelson Oliveira. Antrenor: Miguel Cardoso. Rezerve: Tsintotas – Bakakis, Oikonomou, Verde, Almapanis, Simao, Galanopoulos.

Craiova: Pigliacelli 6 – Martic 6, Acka 7, Kelic 7, Bancu 8 –  Ivanov 8 (85 Constantin), Mateiu 7, Cicâldău 7 – Bărbuţ 7, Roman 6 (63 Fortes) 1, Mihăilă 6 (55 Vătăjelu). Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: L. Popescu – Borţa, Vătăjelu, Fortes, Hreniuc, Constantin, Ioniţă.

Arbitru: Jerome Brisard 2 – Benjamin Pages, Francois Boudikian. Rezervă: Johan Hamel (toţi din Franţa).

Universitatea Craiova se simţea inspirată de povestea frumoasă a CFR-ului şi credea că poate produce surpriza pe care nu o reuşise în toată istoria sa europeană, să întoarcă în deplasare un 0-2 de acasă. Papură a aliniat cel mai bun 11 posibil la Atena, unde AEK nu avea susţinerea fanaticilor săi fani, şi a încercat să dea lovitura care l-ar fi absolvit de orice contestare în Bănia natală. Ca şi în tur, căpitanul grecilor, Mantalos, le-a risipit cochipierilor eventualele emoţii. L-a depăşit pe Mateiu, iar Martic a pus piciorul de mântuială, în timp ce Pigliacelli n-a fost destul de lung în plonjon pentru a opri mingea de 1-0. Groggy, oltenii au scăpat de reluarea lui Oliveira, care a şters transversala. Pe relaxarea gazdelor, Ştiinţa a avut marea şansă a egalării, când Bărbuţ a rămas singur cu portarul grec, dar a rămas fără idei, cum a rămas fără întrebări la conferinţa de presă dinainte de meci.

În repriza a doua, elenii s-au liniştit, ei nefiind în sezon intern încă, iar Craiova şi-a încercat în continuare potenţialul, la totul sau nimic. Faza clasică a oltenilor, pasă Pigliacelli pentru Bancu, n-a avut efectul scontat, căpitanul reluând peste poartă. Şi, la omul sărac, nici arbitrii nu-i fac partea cuvenită. Roman a marcat din pasa lui Bărbuţ, dar s-a semnalizat ofsaid, acţiunea fiind regulamentară. Craiova n-a renunţat la încercarea de a marca măcar golul de onoare, iar Ivanov, unul dintre cei mai scunzi de pe teren, a pus capul ideal pentru egalare, la centrarea lui Bancu. Acka putea face 1-2, dar n-a prins poarta, tot cu o lovitură de cap. Mihăilă s-a fâstâcit şi el când putea marca şi s-a ales decât cu un galben.

Arbitrul francez a fost mai slab sau mai mai rău intenţionat decât compatrioata sa care a condus Supercupa Europei, iar la un henţ în careul grecilor a închis ochii, indiferent la protestele alb-albaştrilor. Nu numai arbitrul francez i-a sabotat pe olteni, ci şi Carlos Fortes, care a ratat într-o situaţie în care numai dacă nu voiai nu marcai, la centrarea lui Cicâldău. Portughezul a fost mai util grecilor decât orice jucător al lui Miguel Cardoso, fiindcă a oprit apoi şi şutul periculos al lui Martic.

Craiova îşi poate reproşa că nu a avut mai multă încredere în faţa unui adversar pentru care au jucat mai mult numele, norocul şi arbitrii. Ca să o amintim pe performera săptămânii, CFR Cluj, aceasta s-ar fi distrat cu formaţia elenă, la cum a arătat aceasta.