Rezultate remarcabile a elevilor doljeni la astronomie și astrofizică

0
590

Elevii doljeni au obținut și în acest an școlar rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, dar nu numai. Pasionați de cer și stele, tinerii au participat și la serie de concursuri naționale și internaționale, unde și-au pus în valoare întreaga pregătire și muncă intensă. La astronomie și astrofizică rezultatele elevilor doljeni se aduna în mod constant, după activitățile coordonate de Astrobotic Club Craiova, în colaborare cu cercul de astronomie „Cor Caroli” de la C.N. „Carol I” și CJEx Dolj. Aprecierea activităților se regăsește și în articole prezentate de profesorul coordonator, dl. Octavian Georgescu, la conferințe naționale de specialitate, „20 de ani de AAS” de la Bârlad, la Colocviul Internațional „Evrika-Cygnus” și prin numărul de premii și recompense primite de elevii olimpici de la Asociația părinților din C.N. „Carol I”, de la Consiliul Local și deasemenea mult – apreciatele burse Olympia.

“Ca de obicei, activitățile noastre se desfășoară ciclic, elevii dornici de a desluși tainele cerului având opțiunea anuală de a se înscrie la Colegiul nostru și de a participa la cursurile și activitătile cercului de astronomie și astrofizică, cu rezultate cunoscute și apreciate în țară și străinătate, stârnind când admirație, când invidie.  O a doua opțiune a elevilor este înscrierea la grupa de astronomie a Centrului Județean de Excelență Dolj, coordonată tot de prof. Octavian Georgescu, unde pot participa și elevi de la alte școli, după o procedură oficială de selecție și unde au șansa de a se număra ca și în acest an, printre premianții județeni sau printre elevii distinși la etapa națională”, a explicat prof. Octavian Georgescu.

Concurs internațional de fizică și cultură  cu parteneri din America Latină

În acest an elevii craioveni, afectați mai mult sau mai puțin de pandemie și de multe știri contradictorii, au continuat parcursul educațional de succes demonstrat cu prisosință până acum și au participat la activități locale și internaționale ca „Experimentul Eratostene”, „Săptămana Spațiului Cosmic”, „Ziua Internațională de observare a Lunii”, „Ziua Internațională a Luminii”, Concurs internațional de fizică și cultură  cu parteneri din America Latină dar și Olimpiade internaționale de fizică și astrofizică organizate de alte state și concursuri de nivel ridicat, din păcate nu toate recunoscute oficial dar apreciate de elevi, medaliile și mențiunile obținute dovedind pregătirea susținută în domeniul științific realizată atât la cercul „Cor Caroli” cât și la CJEx Dolj. “O mențiune specială este prezența, în rândul medaliaților la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2022, a unui elev din Brașov, admis la pregătire de anul trecut datorită formei online de desfășurare a cursurilor de sambătă , situație care arată că și online se poate învăța și dovedește  utilitatea și nivelul ridicat al pregătirii efectuate la Centrul de excelență, în pofida refuzului constant de a se ține cont de tabelele oficiale înaintate către organizatorii ONAA  și de declarațiile elevilor și ale părinților acestora”, a precizat profesorul coordonator al elevilor olimpici.

Peste 20 de medalii la olimpiada online de fizică și cultură

Rezultatele elevilor pasionați de astronomie din Colegiul Național „Carol I” sunt notabile, peste 20 de medalii la olimpiada online de fizică și cultură, incluzand și premii obținute de elevi de gimnaziu dar și premii internaționale obținute la olimpiadele și activitățile nominalizate mai sus. Din cei trei elevi calificați la ONAA , avem la OJF un premiu II la clasa a X-a (Iustin-Andrei Stănică ) și o mențiune la clasa a IX-a (Vladuț Țapu). “Rezultatele elevilor colegiului nostru la toate disciplinele sunt însă mult mai multe. La nivel de CJEx Dolj, avem o medalie de aur și una de bronz la fizică plus o medalie de bronz la astrofizică britanică, Diana – Ștefania Catana (cls. a XII-a , premiul I la OJF 2022 și calificată și în lotul lărgit după ONF 2022), inclusiv o primă participare la o olimpiadă internațională de fizică, matematică și informatică, o medalie de bronz la astrofizică pentru elevul nostru din Brașov, Paul-Iustin Vartolomei”, a mai spus profesorul Georgescu.

Zece distincții la Olimpiada Județeană de Astronomie și Astrofizică 

Urmează zece distincții la Olimpiada Județeană de Astronomie și Astrofizică cu cinci elevi calificați la etapa Națională (plus cel din Brașov), menționând bucuros noile speranțe, juniorii Liviu Păunescu (clasa a șasea, premiul al II-lea la OJAA 2022 ) și Daria-Maria Ganea (bronz la ONAA de anul trecut, premiul I la OJAA 2022 ), senioara Amalia-Gabriela Pîrvuleasa (clasa a noua, S1, premiul al II-lea la OJAA 2022), seniorul S1 Iustin-Andrei Stănică ( bronz la ONAA de anul trecut, premiul I la OJAA 2022), seniorii Paul Bănescu , Denisa Mitulețu și Radu Boldea (mențiuni) și senioara Diana-Ștefania Catana, cea mai titrată componentă a lotului județului Dolj din acest an ( premiul II la ONAA anul trecut, premiul I la OJAA 2022), lotul județului fiind compus din cinci elevi ai CJEx Dolj, provenind de la Colegiul Național „Carol I”, Colegiul Național „Frații Buzești” și Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”. Elevii Ganea Daria Maria, Stănică Iustin Andrei , Vartolomei Paul Iustin și Catana Diana Ștefania au obținut medalii de bronz la ONAA 2022 iar juniorul Păunescu Liviu din clasa a șasea a fost la un pas de a obține o distincție la prima sa participare. “Participarea meritorie a elevilor noștri la activitățile internaționale de promovare a astronomiei este recompensată formal cu certficate și diplome, dintre care vă prezentăm o selecție redusă, detalii și fotografii găsindu-se, ca de obicei, în albumele și în cadrul evenimentelor promovate pe pagina de Facebook a partenerului nostru „Astrobotic Club Craiova”. Invităm elevii să participe la observarea curentului meteoric denumit „Perseide” (12-13 august), „Eratostene Sud” – 22 septembrie, echinocțiul de toamnă marcând începutul astronomic al noului An Școlar Astronomic la Colegiul Național „Carol I” și încununat de observarea eclipsei parțiale de Soare din 25 octombrie, sperăm live , din curtea Colegiului. Urăm succes elevilor noștri și aspiranților la această calitate, așteptându-i să parcurgă un drum nu totdeauna ușor, presărat cu bucurii, către o educație științifică gratuită, de calitate ridicată și spre rezultatele dorite. Cer senin, respect, bun simț și încredere!”, a conchis profesorul Octavian Georgescu, unul dintre cei mai buni profesori de Astronomie și Fizică din țară, care a pregătit de-a lungul carierei elevi care astăzi studiază Fizica și Astronomia la cele mai bune universități din lume