Craiova şi Iaşiul au deschis ediţia centenară a campionatului românesc, în ziua în care Oltenia a fost anesteziată de vestea că o va primi pe celebra AC Milan. Rămas fără Pandurii şi cu perspectiva pierderii Universităţii, când aceasta îşi va inaugura în sfârşit moderna arenă, Mehedinţiul, judeţul fără fotbal în ligile naţionale, şi-a deschis stadionul în care s-au investit milioane de euro, dar care nu are aviz ISU pentru a se umple la venirea rosso-nerri-lor. 3.000 de suporteri au fost în tribune, dar parcă mai mult de a discuta de evenimentul de la finalul lunii, decât pentru a-i încuraja pe ai lor.
Aflat la debutul oficial, dar venind după nişte meciuri amicale deloc convingătoare, Devis Mangia n-a riscat în formula de început şi titularii săi evoluau la Universitatea şi când pe vremea când tricourile nu arătau ca nişte costume populare.
De partea cealaltă, Stoican i-a moştenit doar pe cei doi stoperi şi pe căpitanul Cristea de la duetul Prunea-Neagoe. Aceştia au fost prezenţi şi ei la Severin, dar în tabăra gazdelor, lângă „Grande” Gică Craioveanu, alături de care reuşeau eventul în Bănie, în urmă cu 26 de ani. În Severinul natal, Stoican a fost aproape să reuşească minunea salvării „pandurilor” cu un lot schimbat complet în iarnă, dar „vara nu-i ca iarna” şi combinaţia portughezo-basarabeană a Iaşiului a fost prada ideală pentru un start cu dreptul al Craiovei. Nici la port n-a semănat trupa din Copou cu cea care câştiga play-out-ul, echipamentul verde creând impresia că pe teren se află Concordia Chiajna. În prima jumătate de oră, oltenii n-au prea vizitat careul advers, confirmând forma slabă din amicale. A avut noroc însă că a întâlnit un adversar mai mult decât accesibil.
Craiova are calitate, dar nu pare unită. Pe cât de bine se pot sincroniza, cei doi căpitani ai oltenilor, Ivan şi Băluţă, nu se suportă reciproc şi îşi oferă pase doar în când nu mai au alternativă. Deşi atunci când o fac, e mare pericol pentru adversari. Chiar dacă nu s-ar zice că-n Bănie sunt motive de harţă, atmosfera pare încordată. Când Băluţă şi Bancu s-au ciocnit la o minge la centrul terenului, aproape că au sărit scântei. Până şi bucuria la goluri nu este împărtăşită, ci asumată individual. Când a fost înlocuit cu Roman, Ivan a reacţionat ca şi cum i s-ar fi înjumătăţit salariul, Mangia având noroc că nu se afla pe direcţia atacantului, neobişnuit cu schimbări premature. Doar Zlatinski pare că încearcă să împace pe toată lumea. Şi contra Iaşiului a încercat să dezamorseze conflictele mocnite, inclusiv printr-o execuţie măiastră din lovitură liberă, care s-a izbit însă de transversală. Până la urmă, Craiova a intrat mai liniştită la cabine. Rebelii Băluţă şi Ivan au inversat rolurile iniţiale, iar decarul s-a strecurat la finalizare pentru a-şi plasa ideal lovitura de cap, exersată şi mai devreme în careul advers. Universitatea a rezolvat debutul în noul campionat de la începutul părţii secunde. Mingea a circulat tot pe filiera Ivan-Băluţă, finalizarea fiind revendicată de Gustavo, cu un şut în colţul scurt. Un gol „în numele tatălui”, brazilianul dedicându-l părintelui său dispărut recent.
La 2-0, şi celălalt portar din Republica Moldova, Calancea, a tresărit în câteva faze, deranjat de raidurile lui Platini şi Spătaru, cei doi jucători care au atras atenţia la debutul pentru Iaşi. Oaspeţii n-au contat însă cu adevărat, iar Ştiinţa a revenit cu 4 mari ocazii de a face scor. Băluţă a tras la poartă stârnind reproşurile lui Ivan, care tânjea după un assist, dar puţin mai târziu, când pasă ideală a venit, căpitanul Craiovei şi-a bătut joc de ea, complicând aiurea o finalizare simplă. Băluţă a mai confirmat cu o bară că a fost jucătorul meciului, unul în care micuţul decar s-a comportat ca un vârf masiv de careu, după execuţiile bifate. Roman şi Bărbuţ au debutat şi ei în alb-albastru, fără a avea realizări, iar Mateiu a rămas pe bancă, semn că Universitatea, faţă de perioada cu Mulţescu, are şi „bancă”, nu numai titulari.
Universitatea Craiova – CSMP Iaşi 2-0
Au marcat: Băluţă 42, Gustavo 50.
Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelic, Barthe, Briceag – Screciu (Burlacu 90), Zlatinski – Gustavo (Bărbuţ 79), Băluţă, Bancu – Ivan (M. Roman 69).
CSM Politehnica Iaşi: Koselev – Tiago Miguel, Mihalache, Frăsinescu, Bosoi – Cioinac – Danale (Chelaru 72), Platini (Sin 72), Pedro Mendes (A. Moldovan 82), Spătaru – Andrei Cristea. Antrenor: Flavius Stoican.
Cartonaşe galbene: Platini 59, Spătaru 79, Sin 86.
Arbitri: Ovidiu Haţegan (Arad), Octavian Şovre (Bihor), Marius Nicoară (Mehedinţi); rezervă: Andrei Antonie (Bucureşti).
Observatori: Marin Petrache (Săbăreni/LPF), Nicolae Grigorescu (Timişoara/FRF).