Noul spital şi Water Park se apropie de linia de sosire

0
382

Termenele de finalizare la noul spital şi Water Park rămân bătute în cuie. Recepţiile la cele două mari investiţii merg bine şi se pare că nu vor mai fi întârzieri peste datele anunţate. Dacă primii pacienţi se vor muta în noile saloane la începutul lunii septembrie, craiovenii îşi vor pune colacul pentru Water Park cu o lună mai devreme, marea deschidere fiind anunţată pentru luna august. Şi de o parte, şi de alta, avizul ISU de securitate la incendiu este cel mai greu de obţinut, procedurile fiind foarte stricte în această privinţă.

spitalRecepţia noului sediu al Spitalului Filantropia, cel din curtea de la Boli Infecţioase, va fi finalizată la mijlocul săptămânii viitoare. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, care mai sunt etapele ce trebuie parcurse până când spitalul va fi gata să-i primească pe cei dintâi pacienţi. „Am discutat cu Direcţia Patrimoniu şi cu conducerea spitalului ca recepţia să fie făcută concomitent, atât de către noi de la constructor, dar şi de predare de primărie către spital. Din momentul în care se face această recepţie şi se trece în administrare spitalul, se va trece la procedura de mutare a aparaturii medicale din localul cel vechi, inclusiv a bolnavilor”, a explicat Genoiu.

Secţiile medicale se mută pe rând

spital (1)Mutarea celor trei secţii medicale – Secţia Medicală 1, 2 şi Fizioterapie – se va face treptat astfel încât activitatea medicală să nu fie perturbată prea mult, când se mută o secţie, urmând ca restul de două să îi preia activitatea. După ce se termină mutarea aparaturii medicale şi a pacienţilor, conducerea spitalului Filantropia, în calitate de administrator al noilor spaţii medicale, va depune dosarul la Direcţia de Sănătate Publică pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, ce va fi eliberată de Ministerului Sănătăţii. „Cam acestea sunt etapele la spitalul Filantropia, deci probabil că nu va fi o inaugurare, ci o perioadă de punere în funcţiune şi, eventual, o inaugurare când spitalul este funcţional”, a menţionat primarul Craiovei.

Ultimele pregătiri la piscine

parcRecepţia merge bine şi la Water Park, autorităţile fiind, şi în acest caz, optimiste în privinţa respectării termenului de finalizare. „Am primit informaţia că nu sunt disfuncţionalităţi sau neconformităţi majore care să solicite timp. Iar cele care există sunt minore şi se remediază pe măsură ce se fac observaţiile de către comisie”, a explicat primarul Craiovei. Mai sunt şi câteva dotări care trebuie să sosească, cum sunt vestiarele şi echipamentele de protecţie – colaci, veste – care vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor şi pentru care s-au prezentat deja mostrele de către distribuitor. „Se lucrează şi cu softul pentru taxare, pentru programarea brăţărilor. Se lucrează, de asemenea, la parcarea exterioară şi la platforma cu chioşcurile”, a precizat reprezentantul municipalităţii.

Salvamarii nu mai constituie o problemă majoră

parc 1Autorităţile spun că nici problema salvamarilor nu mai este aşa de presantă, complexul acvatic urmând să fie deschis cu cei patru salvatori care au fost admişi pe posturi în urma concursurilor de angajare. „Personalul trebuie să fie complet la jumătatea lunii septembrie – începutul lui octombrie, când se face prima monitorizare de către Agenţia de Dezvoltare Regională. Până la momentul acela, sunt anumite posturi care pot fi suplinite, cum este numărul de patru salvamari. Posturile de medic şi asistent, fiind unice, nu pot fi ignorate şi trebuie să facem o detaşare pentru acestea”, a explicat Genoiu. În plus, autorităţile sunt de părere că, în momentul în care complexul de distracţii va fi funcţional, şi oferta va fi acoperită de specialişti în domeniile pe care le solicită, inclusiv salvamarii care sunt acum aşa de greu de găsit..

Avizele ISU se obţin mai greu

În ambele cazuri însă, obţinerea avizului de la ISU este cea mai dificilă etapă care trebuie dusă la îndeplinire, ştiut fiind faptul că legislaţia este strictă, iar autoritatea în domeniu foarte exigentă. În privinţa spitalului, primarul Craiovei a recunoscut că au existat unele probleme ce au fost sesizate de pompieri, în timpul verificărilor, dar că acestea au fost remediate şi se poate veni acum cu dosarul pentru obţinerea avizului. „Verificarea a fost făcută pe toată perioada recepţiei, iar această perioadă în care se lungeşte recepţia este cauzată de unele observaţii făcute de ISU vizavi de modul de programare şi utilizare a instalaţiilor de stingere a incendiilor”, a precizat edilul-şef al Craiovei. Pompierii au făcut unele observaţii şi la Water Park, care vor fi remediate în următoarele şase luni. „ISU nu face parte din comisia de recepţie, deci observaţiile nu ţin pe loc recepţia. Vor fi lăsate şi vor fi remediate în termen de şase luni de zile”, a declarat primarul Craiovei.

Termene fixe

Municipalitatea, care este beneficiarul ambelor lucrări, îşi menţine, aşadar, termenele pe care le-a avansat şi cu o săptămână în urmă. Şi atunci, tot în cadrul conferinţei de presă săptămânale, primarul Mihail Genoiu a prezentat stadiul lucrărilor şi a transmis termenele de punere în funcţiune a investiţiilor: începutul lunii septembrie pentru Spitalul Filantropia şi începutul lunii august pentru complexul de distracţii. Ieri, după ce a oferit o nouă imagine detaliată a ceea ce se mai întâmplă în teren, edilul-şef a fost chestionat, din nou, insistent, de jurnalişti cu privire la marea deschidere a Water Park-ului. „În august, craiovenii vor merge la Water Park. Aşa îmi doresc eu şi aşa cred în momentul acesta. Sper să nu apară ceva neprevăzut pe care acum nu îl cunosc”, a fost răspunsul primarului Mihail Genoiu.