Variante vehiculate pentru şefia PNL

0
141

alina-gorghiuSurse PNL au declarat pentru MEDIAFAX că la vârful partidului au fost discuţii privind preşedinţia unică a formaţiunii, fiind vehiculată ca variantă de lucru posibilitatea ca Alina Gorghiu să fie preşedinte, iar Vasile Blaga preşedinte executiv, însă scenariul nu a fost bine primit de vechiul PDL. Sursele au precizat că discuţii pe această temă au avut loc recent între Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, într-un cerc extrem de restrâns, problema finalizării procesului de fuziune PNL-PDL şi, implicit, a renunţării la conducerea bicefală a formaţiunii înaintea alegerilor parlamentare nefiind abordată într-o şedinţă oficială a partidului.

Varianta de lucru potrivit căreia Alina Gorghiu ar urma să fie desemnată în funcţia de preşedinte unic al partidului şi Vasile Blaga în cea de preşedinte executiv, urmând ca noua structură a partidului să fie validată de un Congres PNL convocat printr-un consens al celor doi lideri, s-a lovit însă de opoziţia lui Blaga. Marea miză a acestei schimbări în conducerea PNL este dată chiar de apropierea alegerilor parlamentare, aripa PDL având nevoie de garanţii privind reprezentarea oamenilor proprii pe listele parlamentare, liste care ar trebui să fie semnate de preşedintele unic.

În acest context, Vasile Blaga ezită să facă pasul înapoi, invocând faptul că “partidul s-ar răscula”, ceea ce ar face practic ca un eventual congres care să valideze schimbarea la vârf să degenereze. Discuţiile nu au dus la nicio înţelegere, iar Vasile Blaga a plecat în teritoriu, astfel încât orice negociere concretă a fost amânată. Sursele citate susţin însă că este posibilă reluarea dezbaterii privind alegerea unui preşedinte unic în şedinţa de luni a Comisiei de unificare a PNL.

Mai mulţi lideri PDL din teritoriu au declarat pentru MEDIAFAX că nu îşi doresc organizarea unui Congres înainte de alegerile parlamentare, în timp ce secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, marţi, că partidul ar trebui să aibă un preşedinte unic înainte de alegerile parlamentare.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, că nu exclude să fie preşedintele partidului, afirmând că este posibil ca anul viitor să candideze, în contextul în care calendarul fuziunii PDL-PNL depus prevede încheierea acestui proces în anul 2017. “Nu am să exclud varianta asta (de a fi preşedintele PNL-n.r.), posibil să candidez. De ce nu? Anul viitor este foarte posibil să candidez (la funcţia de preşedinte PNL – n.r.)”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, într-un interviu acordat DCNews.