Silviu Preduş este edilul comunei Ostroveni, asta după ce mai bine de 15 ani a activat în administraţia publică, îndeplinind funcţii de consilier local, administrator al localităţii şi viceprimar. Din postura de primar, vrea să continue proiectele pe care le-a început alături de fostul primar, Gheorghe Oprescu, dar şi-a creionat şi propriile proiecte pe care să le implementeze şi să pună o amprentă personală asupra destinelor localităţii, una dintre cele mai harnice comunităţi din judeţ.
La 1 august, noul primar al localităţii Ostroveni, Silviu Preduş, se pregăteşte să taie panglica inaugurală la Căminul Cultural, o investiţie de 3,3 miliarde de lei vechi, bani din bugetul local. Proiectul este realizat în proporţie de 80%, până în momentul de faţă. Potrivit edilului, aici s-au făcut lucrări substanţiale, de consolidare a pereţilor, s-a montat un acoperiş nou, s-a schimbat tocăria interioară şi exterioară, iar acum imobilul arată asemenea unui centru cultural modern. „Prin această investiţie urmărim să dezvoltăm ceea ce Ostroveniul are mai de preţ, şi anume talentul artistic. Intenţionăm să creăm un ansamblu folcloric de jocuri populare, care nu există în acest moment. Ostroveni a avut o tradiţie în această privinţă, dar s-a cam pierdut şi noi vrem să o reînnodăm”, a explicat primarul Silviu Preduş.
Investiţii masive în educaţia copiilor
Edilul comunei Ostroveni, Silviu Preduş, nu pierde din vedere nici reabilitarea infrastructurii şcolare, educaţia fiind foarte importantă pentru a-i determina pe tinerii din localitate să-şi contureze un viitor. Patru grădiniţe, câte una în fiecare localitate – Ostroveni, Lişteava, Orăşeni şi Grindeni – şi două şcoli gimnaziale, cu clasele I-VIII, pregătesc elevii pentru a deveni studenţii de mai târziu sau nişte buni meseriaşi. 2,5 miliarde de lei reprezintă investiţia pe care administraţia de la Ostroveni o va face în modernizarea Grădiniţei nr. 1, din satul Orăşeni, banii fiind alocaţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale pe baza unui proiect întocmit corespunzător şi care, prin implementarea lui, îi va determina pe părinţi să îi îndrepte pe copii la această grădiniţă mult mai primitoare. Şi Grădiniţa nr. 2 Ostroveni va arăta cu totul altfel în septembrie, când micuţii vor păşi în clase, graţie unui proiect finanţat prin Ministerul Educaţiei, depus în urmă cu câţiva ani. „Un număr de 430 de preşcolari şi elevi de gimnaziu învaţă în cele şase unităţi şcolare. Avem două şcoli, unde elevii urmează opt clase, iar în fiecare an am avut rezultate bune. O parte din aceştia se duc şi fac liceul la Craiova, alţii aleg să practice o meserie pentru a-şi câştiga existenţa. Noi facem tot posibilul să le creăm cele mai bune condiţii de studiu”, a mai spus Silviu Preduş.
Specialiştii în fonduri europene, aduşi în comună
De altfel, principala preocupare a noului primar al Ostroveniului este soarta tinerilor din localitate. Silviu Preduş ne-a spus că pe prima poziţie în lista sa de proiecte este crearea de locuri de muncă. Motiv pentru care intenţionează să aducă în comună o firmă de consultanţă. Acesta să deschidă un punct de lucru acolo pentru a facilita astfel micilor fermieri accesul mai uşor la informaţiile legate de obţinerea fondurilor europene, începând de la cunoaşterea programelor şi axelor prin care se atrag banii europeni şi mergând până la modul concret în care se scriu proiectele pentru a fi eligibile. „Şi la noi în zonă, ca şi la vecinii noştri de la Dăbuleni, o sursă de existenţă pentru oameni este cultura de pepeni. Este foarte important ca locuitorii acestei comune să cunoască în detaliu modul în care se poate înfiinţa o cooperativă agricolă. Mulţi cultivă deja pământul, dar eu intenţionez să îi determin să facă acest lucru pe suprafeţe mult mai mari”, a mai spus primarul Silviu Preduş.
Primăria Ostroveni oferă facilităţi investitorilor
Pentru a veni în întâmpinarea tinerilor care se află în căutarea unui loc de muncă – iar în mediul rural, oportunităţile de muncă sunt foarte puţine –, primarul încearcă să facă toate demersurile pentru a-i convinge pe investitori să se stabilească acolo. În această direcţie, edilul este dispus să acorde facilităţi, în limitele legale, cum ar fi un teren oferit gratuit, scutiri de la taxe şi impozite. Dar toate aceste facilităţi vor fi strâns legate de crearea de locuri de muncă. „În zona noastră, s-a stabilit, în urmă cu ceva timp, un investitor german care dezvoltă un bazin piscicol pentru creşterea şi procesarea sturionilor. Proiectul este realizat în procent de 90%, dar, deocamdată, este blocat. Sunt şanse să fie reluat foarte curând. Acolo se creează 60 de locuri de muncă, pe care le vor ocupa tineri din comuna noastră. Ca facilitate pentru acest investitor, Primăria va asfalta drumul de acces de la moară la Ostroveni şi apoi spre digul Dunării, pentru că atunci când l-am convins să rămână aici, i-am promis că vom face şi acest drum, care este nu numai în beneficiul investitorului german, ci şi al comunităţii”, este de părere Silviu Preduş.
Medicul Ion Dragomir se îngrijeşte de 44 de ani de sănătatea locuitorilor
Dispensarul de la Ostroveni, prin cei trei medici de familie, deserveşte întreaga comunitate. Oamenii sunt foarte mulţumiţi de serviciile medicale pe care le primesc, şi în special de doctorul Ion Dragomir, care şi-a dedicat întreaga carieră – 44 de ani de activitate – localnicilor din Ostroveni. Medicul Ion Dragomir îi cunoaşte pe fiecare în parte, a consultat fiecare copil, l-a urmărit cum creşte sănătos şi a stat de vorbă cu fiecare părinte în parte pentru binele familiilor. „Toţi cei trei medici de familie sunt oameni dedicaţi acestei meserii, sunt adevăraţi profesionişti. Oamenii din Ostroveni i-au îndrăgit pe fiecare în parte, dar aş vrea să îl menţionez într-un mod expres pe domnul doctor Ion Dragomir, care după 44 de ani de muncă, s-a pensionat, dar nu poate să se despartă de pacienţii săi şi a fost de acord să mai continue. Vă daţi seama că toţi cei ne-am născut şi trăim în Ostroveni am trecut prin cabinetul domnului doctor”, a mărturisit primarul Silviu Preduş.
Alimentarea cu apă, un proiect care s-a implementat în ultimii ani, a ajuns în faza de recepţie şi, în scurt timp, locuitorii vor putea să se branşeze la conducta de alimentare cu apă. Proiectul a finanţat prin Ordonanţa OUG nr. 7, care ulterior s-a continuat prin OUG nr. 28. Potrivit primarului Silviu Preduş, restul gospodăriilor care nu au putut fi cuprinse în această lucrare vor intra pe Masterplanul de apă şi canal, implementat de Consiliul Judeţean Dolj.
MARGA BULUGEAN şi LAURA MOŢÎRLICHE