200 de milioane de euro pentru reducerea abandonului şcolar

0
397

programUn proiect, cu finanţare europeană, este în plină derulare şi este destinat reducerii abandonului şcolar şi a creşterii ratei de promovabilitate la Bacalaureat.

ROSE este un nume, al unui proiect de factură internaţională, cu fonduri alocate pe măsură, la care a aplicat şi judeţul Dolj, 36 de instituţii de învăţământ preuniversitar fiind parte în acest program. „ROSE este un proiect care îşi propune să contribuie la reducerea abandonului în învăţământul secundar şi terţiar, precum şi la creşterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat. Proiectul, finanţat printr-un împrumut  de 200 milioane de euro, acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), va fi implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pe o perioadă de şapte ani, punctul final fiind în 2022. Acordul de împrumut (Proiectul pentru învăţământ secundar) dintre România şi BIRD, semnat la Washington, la 17 aprilie 2015, a fost aprobat prin Legea nr. 234/08.10.2015 de ratificare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757/2015. Implementarea este în responsabilitatea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), prin Unitatea de Management al  Proiectelor  cu Finanţare Externă (UMPFE)”, a precizat prof. Gabriela Anca Panait, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.program 1

Trei componente, pentru un singur obiectiv

Proiectul este structurat în trei componente, pentru a aborda aspecte de natură academică şi socială, care conduc la performanţa scăzută a elevilor în învăţământul secundar superior, precum şi în primii ani de formă terţiară. A treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea şi evaluarea impactului acestuia, cât şi activitatea de evaluare a intervenţiilor existente, care abordează constrângerile financiare ale elevilor din învăţământul secundar superior, cu provenienţă din grupurile dezavantajate. „Sunt 36 de unităţi de învăţământ liceal prinse în proiect. În vederea participării la schema de granturi, prin scrierea unei aplicaţii, şi de a beneficia, în acest scop, de asistenţa din partea facilitatorilor, liceele eligibile trebuie să transmită, către UMPFE, o scrisoare de intenţie, în conformitate cu modelul care poate fi descărcat, accesând adresa pmu.ro-R.O.S.E., până la date de 20 iulie 2016. Scrisoarea de intenţie, semnată şi ştampilată, poate fi transmisă prin poştă, prin fax (021.305.59.89) ori prin e-mail (office@pmu.ro), iar pentru alte informaţii suplimentare se poate accesa „proiecte.pmu.ro-R.O.S.E.”, cu lista liceelor eligibile”, a mai spus Gabriela Panait.