10 ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri

0
314

Cei cinci doljeni, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, care îşi făcuseră o adevărată afacere din vânzarea canabisului în Calafat, zona limitrofă, dar şi în Craiova, trimişi în judecată pentru trafic internaţional de droguri, au fost condamnaţi. Cu toţii şi-au recunoscut vina în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj şi au cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Au fost condamnaţi însă la pedepse cuprinse între 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare şi 10 ani de închisoare. Pentru trei dintre ei, aflaţi în arest preventiv, instanţa a prelungit arestarea preventivă. Sentinţa, pronunţată pe 9 iulie, poate fi atacată cu apel.

Andrei Mihai Firu, din Calafat, Marian Lucian Toader, din aceeaşi localitate, Gabriel Constantin Şuncă (toţi trei aflaţi în arest preventiv), Edi Andrei Catană şi Ionuţ Cătălin Golea au fost trimişi în judecată pe 28 mai a.c., de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru trafic internaţional de droguri. Pe 9 iulie a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat soluţia în dosar, având în vedere că toţi inculpaţii şi-au recunoscut faptele şi au cerut să fie judecaţi cu aplicarea prevederilor art. 320 ind. 1 Cod de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o furnizorul drogurilor, Marian Lucian Toader, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Andrei Mihai Firu a primit 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Gabriel Constantin Şuncă – 1 an şi 8 luni de închisoare cu executare, faţă de toţi trei fiind menţinută arestarea preventivă. Catană şi Golea au scăpat mai „ieftin”, fiind condamnaţi la câte 1 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi 8 luni. În plus, inculpaţii au de achitat câte 3.000 de lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că gruparea a fost destructurată pe 31 martie a.c., când a fost prins în flagrant Andrei Mihai Firu în timp ce ridica de la un microbuz un colet expediat din Spania de Marian Lucian Toader. La controlul pachetului, s-a constatat că acesta conţinea aproximativ 400 grame de canabis şi un gram de substanţă albă ce părea a fi cocaină. Firu a fost reţinut de poliţişti, imediat fiind efectuate 5 percheziţii la domiciliile celorlalţi membri ai grupării, în localităţile Calafat, Moţăţei şi Craiova, în urma cărora au fost ridicate alte 115 grame de canabis, 9 plante de canabis în ghivece şi suma de 2.500 de lei, provenită din vânzarea de droguri.