Demolările pentru pasajul subteran întârzie

0
402

Autorităţile locale nu se grăbesc să pună la pământ cele două imobile de pe strada „Arieş”. Cel mai probabil cele două case vor fi locuite şi în această vară, municipalitatea susţinând că nu vor începe să le demoleze deoarece dosarul investiţiei nu este, deocamdată, complet.

Cele două case, una aflată pe strada „Arieş”, la numărul 8, şi cealaltă pe strada „Eugeniu Carada”, la numărul 15, ar trebui să fie demolate pentru a face loc pasajului subteran, proiectat să treacă pe sub strada „Arieş”, chiar în această vară. Reprezentanţii municipalităţii spun însă că nu se apucă de spartul pereţilor în aceste luni şi poate că nici în toamnă, fiindcă actele proiectului nu sunt gata.

«Cele două case fac parte din proiectul pasajului subteran şi le vom demola atunci când proiectul va primi şi ultimul OK, cel financiar. Deocamdată nu s-a semnat cererea de finanţare pe acest proiect, ca atare nu putem să ne grăbim nici noi cu aceste demolări de imobile», a declarat Laurenţiu Diaconu, directorul Zonei Metropolitane Craiova.

Proprietarii au cerut 750.000 de euro

După ultimele estimări, pasajul subteran de sub strada „Arieş”, care ar trebui să fluidizeze traficul în zona centrală, va costa 15 milioane de euro. În această sumă intră şi despăgubirile băneşti pe care Primăria Craiova este nevoită să le plătească proprietarilor, după negociere sumele ajungând la un total de 750.000 de euro. Autorităţile spun că s-au făcut mai multe măsurători încercându-se să se evite aceste demolări, dar nu s-a reuşit alinierea pasajului pe lângă zidurile caselor. Potrivit specialiştilor, întreaga lucrare urmează să se desfăşoare pe o suprafaţă de 31.870 de metri pătraţi, dintre care 310 metri aflându-se în proprietate privată, adică sub cele două imobile, Casa Vulcănescu, având o vechime considerabilă, datând de la 1900.

Se dărâmă case ca să salveze biserica

Potrivit municipalităţii, pasajul subteran va trece pe sub intersecţia străzii „Arieş” cu strada „A.I. Cuza” şi cu strada „Împaratul Traian”, urmând să aibă o lungime totală de 405 metri. În cazul în care s-ar fi decis ca imobilele să fie lăsate în picioare, proiectanţii au pus în vedere autorităţilor locale că pasajul ar trebui să se mute înspre latura stângă, ceea ce ar însemna că s-ar apropia periculos de mult de Biserica „Sf. Gheorghe-Nou”, existând riscul să-i fie afectată fundaţia.

«Nu ne permitem să punem în pericol biserica, fiind monument istoric. Ca atare, s-a preferat varianta demolării acestor case. Până la urmă, proprietarii au fost înţelegători şi au cooperat», a mai spus Laurenţiu Diaconu. Lucrarea pasajului de sub strada „Arieş” va dura 18 luni şi va decongestiona traficul din centru.