“Cazul Predeşti” de la Evaluarea Naţională: se vor lua măsuri , unele dure

1
955

Astăzi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, a avut loc o conferinţă de presă , prin care s-au explicat greşelile, unele din ele impardonabile, prin care elevii , care au susţinut proba de Limba română, pe 14 iunie, la examenul de Evaluare Naţională, la Centrul de examen de la Şcoala Gimnazială din Predeşti, au fost nevoiţi să susţină un alt examen, în decurs de câteva ore, pentru că s-au greşit subiectele. Aşa cum am prezentat şi noi, copiii au avut în faţă subiecte care erau destinate celor de etnie maghiară, dar în Limba română. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a venit, astăzi, cu explicaţii în acest sens.

Pe 14 iunie, a avut loc prima probă a Evaluării Naţionale, susţinută de absolvenţii clasei a VIII- a. În Dolj a apărut un eveniment deosebit: la Şcoala Gimnazială din Predeşti, cei 14 candidaţi, care participau la examen au primit subiecte , tot în Limba română, dar destinate celor de etnie maghiară. Nimeni nu şi-a dat seama de greşeală, mai ales comisia care era îndrituită să facă acest lucru. De abia după ieşirea candidaţilor, când aceştia au vorbit cu alţi colegi, s-a văzut greşeala. Aceiaşi 14 elevi au fost nevoiţi să repete examinarea, după două ore, cu subiectele de rezervă. Astăzi, 15 iunie, ISJ Dolj a încercat să lămurească situaţia. “S-a aflat de această situaţie după ce elevii au ieşit din examen. Comisia de la Predeşti trebuia să observe prima aceste nereguli. Când am aflat, l-am sunat pe Secretarul de Stat, Florin Lixandru, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Evaluarea Naţională,  despre aceste nereguli. S-au luat şi primele măsuri, astfel încât doamna director să fie demisă, la fel ca şi ceilalţi membri ai Comisiei. Copiii au fost cei afectaţi şi, din câte ştiu, nici nu au avut un psiholog lângă ei. Din păcate, elevii au fost principalii afectaţi”, a precizat prof. Oana Zaharie, inspector general – adj. al ISJ Dolj, preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Evaluarea Naţională.

Cine greşeşte plăteşte

Sunt culpe, care nu pot fi trecute cu vederea. Se pare că , undeva, când s-au listat subiectele şi broşurile, cineva nu a fost atent şi a listat alte subiecte, decât cele necesare. Greşeala este omenească, dar, în acest caz, e mai mult decât atât. După semnalarea faptului, cel care s-a deplasat la Predeşti a fost prof. dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al ISJ Dolj. “Era normal să fiu prezent. Colega mea, Oana Zaharie, era prezentă în Centrul de tranzit , la Liceul Teoretic “Henri Coandă”, unde au fost aduse peste 4.000 de lucrări. De aceea , m-am deplasat la Predeşti, pentru a vedea situaţia. Oricum, am propus măsuri de încetare a activităţii de manager a directorului şi a membrilor comisiei, care trebuie aprobate astăzi, 15 iunie, în Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj “, a precizat Daniel Alexandru Ion. Ca o concluzie, cine a greşit să plătească, fără lacrimi şi alte cele…

1 COMENTARIU

Comments are closed.