Mâine la Geneva, întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin

0
328

Villa La Grange din Geneva va găzdui mâine, începând cu ora 14.00 (la Bucureşti) mult aşteptatul summit Joe Biden – Vladimir Putin, prefaţat de întâlnirea miniştrilor de Externe, Serghei Lavrov şi Anthony Blinken la Reykjavic (Islanda). Potrivit consilierului preşedintelui federaţiei ruse, Yuri Usakov, discuţiile vor avea trei părţi: mai întâi într-un format îngust, tete-a-tete, apoi în format extins, după care fiecare va susţine separat o conferinţă de presă.

Pe lângă Ușakov și Lavrov, delegația rusă l-a inclus pe secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gerasimov și viceministrul de Externe Serghei Riabkov. De asemenea, sunt invitați șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Alexander Lavrentiev. Prezența lor indică faptul că Putin și Biden vor discuta probabil situația din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ușakov a menţionat că discuția liderilor va atinge subiectele Belarusului și arestul lui Alexei Navalnîi. Potrivit analiştilor americani, Kremlinul şi Casa Albă consideră reuniunea de la Geneva ca o oportunitate pentru cei doi preşedinţi, de a conveni asupra modului în care vor getstiona relaţia rece, “la cel mai scăzut nivel” momentan, în următorii patru ani. Administraţia Biden doreşte o relaţie mai stabilă şi mai prezivibilă cu Rusia, în timp ce omul forte de la Kremlin vrea să arate că ţara sa este luată în serios ca putere mondială. Nu demult administraţia Biden şi Moscova şi-au expulzat reciproc mai mulţi diplomaţi, iar Casa Albă a aplicat sancţiuni împotriva a zeci de companii şi persoane fizice ruseşti, închizându-şi reciproc centre consulare. Nu este exclus ca reuniunea Biden-Putin să se soldeze, în plan diplomatic, cu revenirea la posturi a celor doi ambasadori şi o relaxare a restricţiilor impuse ambasadelor şi consulatelor celor două ţări.

După discuții, va avea loc o întâlnire bilaterală a președintelui rus cu omologul său elvețian, după care Putin va reveni în Rusia.