Copiii din Dolj au talente cinefile

0
661

Liceul „Voltaire” a organizat, ieri, în sala de spectacole a Teatrului „Colibri”, festivitatea de premiere a Festivalului-Concurs, de nivel judeţean, în spiritul francofoniei, denumit „Les Ados Cinephiles”. Este prima ediţie, parteneri fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Institutul Francez din Bucureşti, Biblioteca franceză „Omnia” din Craiova, Asociaţia Părinţilor şi Profesorilor „Voltaire”, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” etc., alături de care au fost prezenţi şi sponsori.

Competiţia a fost destinată elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, care trebuia să prezinte filme de scurt-metraj, în limba franceză, echipele fiind formate din patru elevi şi unul sau doi profesori îndrumători. S-au prezentat 16 lucrări, cele mai multe din Craiova, dar au fost şi materiale ale tinerilor de la Şcoala Gimnazială din comuna Vîrtop, Liceul „Independenţa” din Calafat şi Liceul „Mihai Viteazul” din Băileşti.

„Este prima ediţie şi sperăm la o participare numeroasă în anii viitori. Le mulţumim tuturor partenerilor şi vreau să spun că acest proiect a luat naştere din dorinţa de a arăta puterea francofoniei în Oltenia. Suntem în pregătirea „Anului prieteniei româno-franceze”, care va debuta în decembrie 2018. Referitor la acest proiect , s-a făcut o selecţie riguroasă, pentru acordarea premiilor, iar câştigătorii nu au ştiut nimic, până când acestea au fost anunţate  ”, a precizat prof.  Dorina Popi, director al Liceului „Voltaire”.

La rândul său,  Adriana Săceanu, inspector pentru Limbi romanice în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a menţionat: „Salut iniţiativa lansării unui asemenea concurs, un eveniment inedit în ceea ce înseamnă concursurile de Limba franceză în judeţ. Îi felicit pe toţi participanţii şi îi consider câştigători, indiferent de premiile pe care le-au obţinut. Au dat dovadă de creativitate, ingeniozitate, spontaneitate”.

Locul I a fost luat de echipa de la „Voltaire”, pregătită de prof.  Simona Ruxanda, în componenţa  Diana Predescu, Diana Popescu, Eugen Căruţ, Tudor Alexandrescu, numele peliculei fiind „”La Quete , o poveste care transpune, prin ochii tinerilor, legătura întru cultura franceză şi cea română. Una dintre premiante, Diana Predescu, ne-a spus din experienţa sa: „Am o afinitate pentru filme şi mi-am redescoperit pasiunea în acest concurs. O consider o experienţă, una care se acumulează în timp. Am vrut să dovedesc tuturor că pot face şi altvceva faţă de mersul zilnic la cursuri”. O declaraţie frumoasă, care dovedeşte că avem tineri de viitor.