Șase concurenţi vor reprezenta Doljul în preselecţia naţională pentru Festivalul „Maria Tănase”

0
635

Șase concurenţi care să reprezinte Doljul au fost declaraţi admişi în preselecţia generală pentru cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, care se va desfăşura la Craiova în perioada 13-17 noiembrie 2017. Toţi şase sunt solişti vocali şi au fost selectaţi de un juriu local de specialitate din 11 concurenţi înscrişi. De la 1 iulie, ei urmează să înceapă pregătirea sub îndrumarea profesorilor Maria Rotaru şi Eugen Petre Sandu.

Preselecţia judeţeană, deschisă celor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani

maria tanase (2)Tineri solişti vocali şi instrumentişti din Dolj, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, s-au putut înscrie până pe data de 9 iunie la preselecţia judeţeană pentru cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Dolj, cu susţinerea Consiliului Judeţean Dolj.

Preselecţia a avut loc la sediul instituţiei, fiecare dintre cei 11 concurenţi înscrişi trebuind să interpreteze două piese muzicale, de preferat inedite, din care una să fie doină sau baladă, iar alta ritmată. În componenţa juriului s-au aflat Cristian Pîrlea – dirijor al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Eugen Petre Sandu – conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Muzică al Facultăţii de Litere din Craiova, Amelia Etegan – managerul C.J.C.P.C.T. Dolj, Maria Tatiana Rotaru – solist vocal şi redactor la Radio Oltenia Craiova, Laura Constantinescu – TVR Craiova.

Nici un concurent doljean în secţiunea Solişti instrumentişti!

În urma preselecţiei, au fost declaraţi admişi şase solişti: Chivu Maria Camelia (Bechet), Dincu Ioana (Craiova), Lilea Alexandru Ionuţ (Băileşti), Mălăescu Georgiana Raluca (Işalniţa) şi Vlad Marian Ionuţ (Balş, judeţul Olt). Toţi şase sunt solişti vocali, ceea ce înseamnă că, la această a XXIV-a ediţie a Festivalului „Maria Tănase”, Doljul nu va avea nici un concurent instrumentist. Nu este însă pentru prima dată: spre exemplu, au fost două ediţii consecutive, în 2005 şi 2007, când judeţul nostru nu a fost reprezentat în această secţiune.

Potrivit regulamentului, concurenţii doljeni care au trecut cu succes de această preselecţie nu se califică direct în festival. Ei se vor prezenta şi la preselecţia naţională din zilele de 13 şi 14 noiembrie, care se va desfăşura la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, în faţa juriului festivalului. „Concurenţii respinşi la preselecţia organizată de judeţul Dolj nu au dreptul să se prezinte la preselecţia generală. Concurenţii doljeni care nu au participat la preselecţia judeţeană nu au dreptul să se prezinte la preselecţia generală”, se mai menţionează în regulamentul concursului.

Câştigătorul Trofeului „Maria Tănase” va pleca acasă şi cu 2.000 de euro

maria tanase (1)Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” se va desfăşura în perioada 13-17 noiembrie 2017, în sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Concursul este deschis artiştilor amatori – solişti vocali şi instrumentişti, din ţară şi străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc, având vârsta între 16 şi 35 de ani şi care nu sunt angajaţi (cu carte de muncă) ai unui ansamblu artistic profesionist. Soliştii din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe vor intra în concurs fără a participa la preselecţia naţională, prezenţa lor fiind certificată de forurile artistice şi/sau culturale din zona reprezentată. Regulamentul privind organizarea festivalului şi fişa de înscriere sunt disponibile pe site-ul C.J.C.P.C.T. Dolj, www.traditiidoljene.ro.

Concursul se va desfăşura într-o singură etapă, eşalonată în două zile de spectacol-concurs, urmate de concertul de gală al laureaţilor, care va avea loc vineri, 17 noiembrie 2017. Vor fi acordate Marele Premiu – Trofeul „Maria Tănase”, care valorează 2.000 euro brut, Premiile I, II, III la fiecare din secţiunile Solişti vocali şi Solişti instrumentişti, patru premii speciale (pentru tinereţe; pentru frumuseţea, autenticitatea şi arhaicitatea costumului tradiţional; un premiu acordat de C.J.C.P.C.T. Dolj pentru autenticitate, interpretare şi ţinută scenică; Premiul de Popularitate nominalizat de public). În afara concursului propriu-zis şi a recitalurilor oferite de artişti consacraţi, programul festivalului va include întâlniri-dezbateri cu membrii juriului şi cu alte personalităţi, vernisaje de expoziţii, lansări de cărţi ş.a.