Evaluarea Cabinetului Grindeanu în şedinţa CExN

0
239

Reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD s-a desfăşurat ieri, la Palatul Parlamentului, în prezenţa premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui partidului, Liviu Dragnea. Principalul punct pe ordinea de zi a fost raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu, premierul  rămânând fără sprijin politic din partea partidului. La şedinţă a participat  primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, precum şi o serie de miniştri.

grindeanu
Sorin Grindeanu

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat ieri, înainte de şedinţa CExN despre raportul de evaluare a Cabinetului PSD, dacă Sorin Grindeanu mai poate conduce un Guvern PSD în condiţiile în care 60% din măsurile din programul de guvernare nu au fost îndeplinite.

“Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voinţă al fiecăruia, dar asta spune ceva. O să discutăm şi despre aceste demisii în CExN, suntem într-o situaţie nu foarte confortabilă, dar în acelaşi timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem, este un CEx, chiar dacă unii colegi, în nişte scrisori deschise, spun că această structură nu este legitimă, este structura care a generat acest guvern şi care are nu numai dreptul de a face această analiză. Noi avem obligaţia de a face această analiză. Aici nu ne jucăm că avem noi drepturi şi putem să facem ce vrem. Suntem obligaţi să facem această analiză. Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României”, a adăugat Dragnea.

        Premierul Sorin Grindeanu i-a anuntat pe liderii PSD ca nu demisionează, acesta fiind al patrulea refuz în ultimele zile. Grindeanu a făcut anuntul în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, după ce liderii partidului i-au reprosat neîndeplinirea mai multor măsuri din programul de guvernare.     Grindeanu le-a spus colegilor că vor să-i ”dea” guvernul preşedintelui Klaus Iohannis, după ce, în iarnă, l-au ”trezit” cu OUG 13, premierul apreciind că în ultimii 20 de ani nu a avut parte de o campanie mai agresivă ca cea cu care s-a confruntat în ultima lună.

         În acest moment, singura soluţie pentru PSD şi ALDE, care a anunţat deja ca i-a retras sprijinul politic, să-l dea jos pe Grindeanu este o moţiune de cenzura. PSD şi ALDE pot verifica doar în Parlament dacă Grindeanu mai beneficiază sau nu de susţinere politică. La rândul său, premierul Grindeanu va trebui să meargă la Cotroceni cu noi propuneri de miniştri, dupa ce demisiile anuntate vor fi inregistrate la secretariatul general al Guvernului.          

Tăiceanu: ALDE a retras sprijinul politic pentru guvernul Grindeanu

tariceanu
Căin Popescu Tariceanu

Preşdintele ALDE, Căin Popescu Tariceanu, a anuntat ieri seara deciziile partidului în privinţa Guvernului: retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. “Am votat retragerea sprijinului politic pentru guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. Colegii mei din executiv sunt cu demisiile scrise deja la purtător”, a spus Tariceanu, care a precizat ca miniştrii ALDE sunt “solidari” cu decizia Biroului Politic Central al partidului pe care îl conduce.
În continuare, a spus Tăriceanu, “va trebui să vedem care e soluţia pentru ieşirea din criza politică care se conturează în condiţiile în care premierul Grindeanu va trebui să îşi spună poziţia”. Acesta a susţinut că, în condiţiile în care “rezultatul votului din decembrie a dat o configuraţie în Parlament care nu s-a schimbat”, “aceeaşi configuraţie politică urmează să îşi impună şi primul ministru”.