Craiova: Activităţi preventive ale poliţiştilor desfăşurate la Liceul Henri Coandă

0
383
IMG_0400În perioada 1 martie – 15 iunie 2017 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului  Dolj, în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Casa  de Cultură a Sindicatelor Craiova şi Liceul Teoretic Henri Coandă din Craiova au desfăşurat, în unitatea de învăţământ, Proiectul „Dezvoltarea comportamentelor pro-sociale şi a relaţiilor interumane constructive“, care a avut drept scop dezvoltarea unor atitudini şi comportamente civilizate în rândul elevilor în vederea preîntâmpinării conflictelor violente.
În cadrul proiectului ofiţerii de poliţie şi psihoterapeuţii au desfăşuraactivităţi interactive la care au participat 47 cadre didactice şi peste  800 elevi, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, abordându-se următoarele teme:    
1. „Spune-mi cu cine te împrieteneşti, să îţi spun cine eşti”în cadrul cărora elevii din clasele I şi a II-a au învăţat despre relaţiile de prietenie, transferul de valori si comportamente, modalităţi de ieşire dintr-o relaţie nesănătoasă.
2. „Modele de urmat/modele de abandonat”- în cadrul cărora elevii din clasele a III-a şi a IV-a  au luat cunostinta despre principalele pericole pe care le pot intalni in viata sociala, modalitati de a le identifica, modalitati de a-si alege constructiv prietenii
3.  „Eu decid pentru mine” : în cadrul cărora elevii din clasele V-VIII  au fost informati despre modalitati sanatoase de a lua decizii centrate pe nevoile proprii, de a evita/respinge continuturile antisociale si nesanatoase
4. „Relaţii constructive” : – în cadrul cărora elevii din clasele IX-XII  şi-au dezvoltat abilitatea de a analiza structura unei relatii sanatoase si constructive social, de a-si influenta singuri propriul viitor in sensul de implicare activa, prosociala in existenta comunitatii
Poliţiştii le-au făcut şi câteva recomandări elevilor care au participat la întâlniri:
 
·                    Nu proferaţi înjurături şi nu încurajaţi violenţa, acestea sunt cauze ce duc la declanşarea unor conflicte ce pot degenera în violenţe.
·                    Nu faceţi singur dreptate lovind adversarul, aceste gesturi pot avea uneori consecinţe grave.
·                    Evitaţi în orice ocazie să daţi frâu liber sentimentelor de ură, gelozie invidie, laudă şi grandomanie.
·                    Evitaţi persoanele mai irascibile, puse pe harţă, evitaţi orice conflict cu acestea, nu-i jigniţi şi nu-i încurajaţi.
·                    Dacă sunteţi martorul unei bătăi,  cereţi  ajutorul altor persoane precum şi a lucrătorilor de poliţie în vederea aplanării.
·                    Nu daţi curs provocărilor venite de la persoane aflate în stare de ebrietate care se leagă de dumneavoastră.
·                    Luaţi-vă măsuri de precauţie mai ales la ore târzii pe străzi necirculate sau când treceţi prin locuri neiluminate.
·                    Nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute mai ales de sex feminin cand sunteţi sub influenţa băuturilor alcoolice – ele pot fi autoare sau complice la talhării.
·                    Dacă sunteţi în stare de ebrietate rugaţi la bar să vi se comande un taxi, nu acceptaţi să fiţi conduşi spre casă de către persoane necunoscute.
·                    Nu frecventaţi localurile de condiţie îndoielnică când aveţi la dumneavoastră o sumă importantă de bani.