Aviz negativ pentru proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

0
73

Membrii Comisiei de cultură a Senatului au acordat marţi, cu şapte voturi “pentru” şi o abţinere, aviz de respingere proiectului de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.

big_original_sedinta_33215600Preşedintele comisiei, Georgică Severin, a explicat că Guvernul poate, în situaţii de urgenţă, să emită ordonanţe de urgenţă, dar unele domenii menţionate în proiectul de abilitare — şantiere arheologice, cinematografie şi patrimoniu — nu ar justifica “o scurtcircuitare a Parlamentului”.

“Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre subiectele pentru care s-a solicitat abilitarea nu ar reprezenta o urgenţă. Nu e vorba de ordonanţe de urgenţă care pot fi emise tot timpul, e vorba de ordonanţe simple pe care Guvernul îşi propunea să le dea pe anumite domenii pe perioada vacanţei parlamentare. Niciunul din domeniile respective nu prezenta un grad de urgenţă, o situaţie care să ducă la scurtcircuitarea Parlamentului. (…) În programul de guvernare prezentat anul trecut de premierul Cioloş, acela de 13 pagini, Cultura a avut cinci rânduri şi niciunul dintre ele nu prevedea ce îşi propune să modifice acum. Rolul unui Guvern tehnocrat este administreze, nu avem nimic împotrivă să se facă rectificări bugetare, să asigure bunul mers al lucrurilor. Dar modificarea unor legi fundamentale, schimbarea unor domenii fără ca Parlamentul să-i fi dat mandat… Dacă intervine o urgenţă justificată Guvernul poate să dea o ordonanţă de urgenţă în orice moment”, a spus Severin.