Cerșetorii din jurul bisericii Sfântul Ilie și vânzătorii de telefoane mobile care îi agasează pe trecători au intrat în vizorul Poliției Locale. Primarul Lia Olguța Vasilescu a reacționat la sesizarea locatarilor și a solicitat agenților comunitari să facă ordine în Centrul istoric.
Craioveanul Ștefan Iulian i-a spus primarului, la dezbaterea publică de săptămâna trecută, că zona veche este înțesată de cerșetori și aurolaci care îi terorizează pe locatari. Acesta a dat exemplu piațetei de la biserica Sfântul Ilie acolo unde se află și blocul în care locuiește el. „Locuiesc la un bloc de lângă biserica Sfântul Ilie, iar problema mea este legată de toți aurolacii și cerșetorii de lângă biserică. Nu mi se pare normal să se investească milioane de euro în Centrul istoric și să se ajungă să fim cu toții terorizați de cerșetori”, a spus acesta. Pentru că toată zona centrală este plină de apartamente închiriate, Ștefan Iulian a mai spus că fiecare face ce vrea, locatarii suportând certuri și înjurături chiar și la ora 4 dimineața.
Primarul vrea liniște în zona veche
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu și-a amintit că și ea a fost agresată de trei cerșetori în Centrul istoric, aceștia cerându-i bani, și a solicitat șefului Poliției Locale să ia măsuri ca prezența acestora să fie îndepărtată. „Domnul Mateescu, (n.r. – Tavi Mateescu, șeful Poliției Locale) mă raliez și eu cererilor cetățenilor. Nu au ce să caute cerșetorii, aurolacii sau cum vreți să le spuneți. Este zona turistică numărul unu a orașului. Dacă nici măcar acolo nu suntem în stare să facem liniște, înseamnă că nu suntem în stare să facem liniște deloc. Nu știu cum, dar să dispară pentru că sunt agresivi, am pățit-o pe pielea mea”, a declarat primarul în fața craiovenilor.
Trei echipaje de poliști vor patrula zilnic
Edilul Craiovei a cerut ca trei echipaje de poliție să fie prezente zilnic în Centrul istoric și să îi amendeze pe cetățenii recalcitranți, inclusiv pe cei care vând telefoane mobile. „Și cei cu telefoanele… credeam că s-au calmat cu telefoanele mobile de vânzare, dar văd că iar au început. Dacă nu au înțeles, arătați-le dumneavoastră, cei de la Poliția Locală, că greșesc”. În plus, primarul le-a cerut craiovenilor să îi ajute pe polițiștii comunitari să facă ordine. „Noi vom avea mereu trei echipaje în centru, iar cetățenii atunci când îi văd pe agenți, îi rog frumos să le arate persoanele care îi deranjează. Pentru că trebuie odată și odată să civilizăm personaje de genul acesta”.
Craiovenii, încurajați să-și pună și mai multe flori
Un alt craiovean a cerut ca terasele, ca și locuințele din Centrul istoric să fie și mai bine decorate cu plante și mai bine iluminate. În replică, Lia Olguța Vasliescu a spus că aceste lucruri trebuie să le facă, de acum, proprietarii de case și terase. „Vă mulțumesc celor care ați acceptat plantele noastre, arată mult mai frumos cu plante. Vă încurajăm pe oricare dintre dumneavoaastră să vă puneți plante la ferestre, la terase, peste tot. Noi avem un anumit tip de mușcate, care este un fel de uniformă în oraș, dar dacă veniți și cu un alt tip de flori, vă încurajăm să faceți acest lucru”, a spus primarul referindu-se la ghivecele cu mușcate roșii pe care RAADPFL-ul le-a oferit locatarilor.
Clădirile nu pot fi iluminate de municipalitate
În ceea ce privește iluminarea clădirilor din Centrul istoric, primarul este de părere că sunt multe imobile care ar merita să fie scoase în valoare prin amplasarea reflectoarelor, dar că o astfel de investiție ar costa prea mult municipalitatea. „Nu putem să facem o iluminare mai bună decât este acum. Ce sugerați dumneavoastră se numește iluminat arhitectural pe care noi îl avem la biserica Sfânta Treime și la Sfântul Ilie. Costă de la 30.000 de euro în sus, ori ca să pun câte 30.000 de euro pe fiecare fațadă din Centrul vechi, vă dați seama că este o investiție. Dacă vreți să vă faceți, nu avem nimic împotrivă. Veniți la primărie, cereți autorizație și puteți să faceți, chiar vă încurajăm. Dacă așteptați bani de la primărie, vă spun că nu”, a mai spus primarul Craiovei.