Considerată matricea noastră culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi, ia tradițională va fi îmbrăcată, cu mândrie, și de craioveni, chiar de Sânziene. Dată nu întâmplător aleasă, căci din 2013 a fost declarată Ziua Universală a iei tradiţionale. Celebrarea frumuseții bluzei devenite un simbol al feminității universale va fi făcută în cadrul unui eveniment organizat de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, care se va desfășura miercuri, 24 iunie, de la ora 18.00, și care va cuprinde o paradă a iei, o ședință foto pentru participanţi, un concurs cu premii şi un spectacol folcloric.
Manifestările dedicate Zilei Universale a iei tradiționale sunt organizate sub egida Primăriei municipiului Craiova şi a Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”. Craiova se alătură, astfel, sutelor de oraşe din Romania și de peste hotare care promovează ia, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta. Evenimentul va fi prezentat de Alina Șerban.
Programul se va deschide la ora 18.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde doamne și domni, fete şi băieţi îmbrăcaţi în ie sau cămaşă tradiţională sunt aşteptaţi pentru paradă. Aceasta va începe la ora 18.15 și se va desfășura în centrul vechi. Tot aici, de la 18.45 va avea loc o ședință foto realizată de fotograful Bogdan Dănescu pentru participanţii îmbrăcaţi în ie, urmată de concursul la care se vor premia cea mai autentică ie și cea mai fotogenică apariţie în ie. De la aceeași oră, craiovenii vor putea participa şi la atelierul de coronițe realizate manual din sânziene.
Spre seară, de la ora 19.30, va fi organizat un spectacol folcloric la care îşi vor da concursul soliştii Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu, Ciri Mayer și Liviu Dică împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. S-au alăturat evenimentului pentru a marca Ziua Universala a iei tradiționale și Ansamblul „Ion Șerban” din Işalniţa, Ansamblul Folcloric „Alunelul” al Căminului Cultural Pieleşti, Ansamblul „Altiţa” al Căminului Cultural Maglavit, Ansamblul „Leoveanca” din comuna Leu și Ansamblul Folcloric „Crăiţele” al Colegiului National Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova.