Zeci de craioveni au donat sânge la Casa Studenţilor

0
53

Dornici să dea o mână de ajutor bolnavilor aflaţi pe patul de spital sau celor care au căzut victime accidentelor rutiere, craiovenii s-au prezentat în număr mare, ieri, la Casa Studenţilor din Craiova pentru a dona sânge. Asta deşi, potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie acceptă să facă astfel de gesturi umanitare. Prin urmare, nu de puţine ori, cantitatea de sânge colectată la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Craiova se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de spitalele din judeţ. Este o realitate cu care medicii doljeni se confruntă, din păcate, deseori, chiar în sălile de operaţie.

Cei care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi pe patul de spital sunt aşteptaţi şi astăzi la Casa Studenţilor, între orele 8.00 şi 14.00 unde, în colaborare cu cadrele medicale ale CRTS, continuă campania benevolă de donare de sânge. De altfel, Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova a pus la dispoziţia organizatorilor cadre medicale specialiste în domeniu ce vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare.

Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se efectuează o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. În cazul în care donatorul suferă de o boala transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate.

„Vrem să susţinem Centrul de Transfuzie Sanguină pentru că este o cerere foarte mare de sânge. Sunt foarte multe intervenţii chirurgicale şi atunci ne-am gândit să facem ceva. Eu fiind donator fidel, am organizat această campanie. Îmi doresc să vină cât mai multe persoane, pentru că îmi place să spun că ce donezi astăzi, donezi pentru tine mâine”, a precizat Eusebiu Bivolaru, unul dintre organizatorii campaniei de donare de sânge.

Deficitul de sânge se resimte în spitale

Din cantitatea de sânge recoltată urmează să se facă preparate din sânge necesare pentru intervenţiile chirurgicale, aşa cum ar fi masa eritrocitară, plasma congelată sau concentratul trombocitar.

Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge. Şi, pentru că deficitul de unităţi şi preparate din sânge continuă să fie una dintre principalele probleme în salvarea şi tratamentul pacienţilor, organizatorii campaniei susţin că donarea sanguină ar trebui să devină o obişnuinţă, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene. Nu de puţine ori, medicii din spitalele craiovene s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales pe secţii în care consumul este mare, aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Din acest motiv, ar fi important ca astfel de gesturi umanitare să aibă loc şi în afara campaniilor organizate de diferite instituţii sau asociaţii.

Donatorii trebuie să respecte o serie de condiţii

Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. În primul rând, eligibile sunt doar persoanele cu o stare de sănătate bună. Donatorii trebuie să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge, din cauza riscului de lipotimie.

În sprijinul pacienţilor din spitale

Pentru a-i încuraja să vină în sprijinul pacienţilor internaţi în spitale, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 52 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 de lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

După cum au ţinut chiar organizatorii să specifice, tinerii români cu un simţ crescut al responsabilităţii au prin astfel de campanii ocazia de a-şi ajuta concetăţenii ce necesită transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce suferă operaţii dificile şi cei ce necesită tratamente împotriva cancerului, pentru a enumera doar câţiva dintre beneficiarii actului umanitar depus de donatori.