Aproximativ 30% din populaţia urbană a României mai este branşată la reţeaua de termoficare centralizată, serviciu gestionat de primăriile de municipii, potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP).
„Paradoxală este situaţia, astăzi falimentară, a serviciului de termoficare gestionat de primăriile de municipii. Din ce în ce mai mulţi români se debranşează (doar 30% din populaţia din mediul urban mai este branşată la reţeaua de termoficare centralizată) şi totuşi autorităţile locale preferă să beneficieze mai departe de fondurile guvernamentale (din Fondul de rezervă) în valoare totală de peste 100 milioane de euro”, afirmă IPP într-un comunicat remis AGERPRES.
În opinia IPP, din faptul că numai şase municipii şi un judeţ au accesat proiecte prin POS Mediu pentru eficientizarea sistemelor de încălzire urbană (în total aproximativ 200 de milioane de euro) rezultă că autorităţile locale nu sunt interesate să îşi asume responsabilităţi ca să oprească risipa de resurse publice, „ci vor aştepta în continuare, comod, să li se transfere fonduri din plan central”.
Doar 55% dintre români au acces la sistemul de alimentare cu apă şi 45% la canalizare, procent în continuare foarte mic în raport cu cel al altor state membre ale UE, conform IPP.
În total au fost contractate până în prezent aproximativ 2,8 miliarde euro pentru proiectele de alimentare cu apă/canalizare, un proiect structural pentru un judeţ fiind, în acest exerciţiu financiar, în medie de 90 de milioane de euro. Majoritatea judeţelor au finalizat asemenea proiecte, cu excepţia judeţelor Ialomiţa, Sălaj şi Vaslui, precizează IPP.