Preluarea Termoficării de către CEO mai întârzie

0
352

SC Termo SRL Craiova va fi înglobată în Complexul Energetic Oltenia (CEO) la sfârşitul lunii iulie. Administratorul fostei regii susţine că preluarea nu ridică nici o problemă, fiind întârziată doar din cauza formalităţilor care trebuiesc îndeplinite. Problema datoriilor de la populaţie este cel mai fierbinte subiect care se discută acum. 

Fosta regie craioveană va fi inclusă în structura CEO cu o oarecare întârziere deoarece procesul de preluare este mai complex decât se aşteptau conducerile celor două părţi. Cel puţin aşa susţine administratorul SC Termo SRL Craiova, care a precizat că întârzierea care a apărut nu presupune că ar fi intervenit vreo problemă în cadrul acestui proces. „Lucrurile merg bine, doar că formalităţile pe care trebuie să le facem sunt puţin mai complexe decât ne aşteptam noi. Însă nu există vreun impediment major care să ne dea peste cap această acţiune. La sfârşitul lunii iulie, estimăm noi că toate documentele vor fi perfectate şi nu va mai fi nici o problemă organizatorică”, a declarat, ieri, administratorul fostei regii, Nicolae Degeratu.

Datoriile locatarilor, o piatră de moară

Dacă în privinţa celor 700 de angajaţi nu se pune nici o problemă, aceştia urmând să fie preluaţi, cu tot cu grilele de salarizare, de către CEO, un semn de întrebare îl ridică datoriile de la populaţie. Potrivit conducerii, cele aproape 2.000 de miliarde de lei, echivalentul a 50 milioane de euro, sunt un subiect care încă se discută încă între cei doi parteneri. „Noi dorim ca aceste datorii să nu constituie nici o problemă, şi se pare că aşa va fi. Bineînţeles, cei de la CEO şi-ar dori ca datoriile să fie puţin mai mici. Debitele ar trebui să fie preluate ca atare, iar noi susţinem acest lucru”, a mai spus administratorul de la Termo Craiova. Degeratu a menţionat, în plus, că se poartă negocieri pe marginea acestui detaliu.

Restanţierii, acţionaţi în instanţă

Nicolae Degeratu

Conducerea Termo susţine însă că datoriile încep să scadă, chiar dacă acest lucru se petrece acum timid. „Noi am făcut eforturi mari pentru recuperarea sumelor de la populaţie. Avem echipe pe teren care conving oamenii că nu vor mai putea să intre în iarnă cu aceste datorii. Pe de altă parte, familiile cu debite exagerat de mari sunt acţionate în instanţă fiindcă nici administratorii nu mai riscă să-i ascundă şi ne aduc situaţiile cât mai exacte, iar juriştii noştri se ocupă de acţionarea în instanţă. Nu vrem să-şi piardă apartamentele, dar până la urmă veţi auzi şi despre astfel de lucruri”, a mai spus Nicolae Degeratu. Conducerea fostei regii a declarat, în plus, că datoriile asociaţiilor de proprietari chiar au mai scăzut în urma verificărilor pe care le-au demarat în ultimele luni.

Ritm bun pentru încasări

Comparativ cu aceleaşi luni ale anului trecut, mai multe asociaţii de proprietari au ajuns cu datoriile la nivelul anului 2013. Dintr-un total de 380 de asociaţii, 130 sunt cele care au facturi restante pentru acest an, iar 170 sunt cu plăţile la nivelul anului trecut. „Anul trecut nu stăteam aşa de bine cu plăţile. Aveam asociaţii care aveau datorii foarte vechi, neplătite de vreo cinci-şase ani, dar care între timp au reuşit să ajungă cu debitele la nivelul lui 2012, iar noi sperăm să vină cât mai aproape, dacă se poate la începutul lui 2013 chiar”, a mai spus Degeratu. În ciuda acestor încasări bune, administratorul SC Termo este de părere că nivelul total al datoriei nu scade foarte mult, dar există asigurări că acest lucru se va vedea mai bine în viitorul apropiat.

Avantajele preluării

Pe lângă ştergerea penalităţilor pe care Termo le are către CEO, un alt avantaj al preluării ar fi că reţelele de transport al agentului termic vor fi reabilitate. Reprezentanţii complexului au declarat public, în şedinţa CLM Craiova de avizare a acestei preluări, că se are în vedere reabilitarea reţelei primare pe o distanţă de 67 de kilometri şi cea de distribuţie, pe o lungime de 500 de kilometri. Numai înlocuirea reţelei de distribuţie costă 90 milioane de euro, iar aceşti bani vor fi suportaţi de CEO. Odată cu reabilitarea reţelelor, ar urma să se reducă  pierderile care rezultă din cauza vechimii, acestea fiind cifrate acum la 22% din totalul gigacaloriei transportate. Pe cale de consecinţă, ar urma să scadă şi preţul de distribuţie al gigacaloriei către populaţie.