Închisoare cu suspendare pentru Relu Căle şi avocatul Pascu

0
71

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, ieri, soluţia în dosarul în care subcomisarul Relu Căle, ofiţer de investigaţii criminale la Poliţia municipiului Craiova, şi avocatul Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj, au fost trimişi în judecată de DNA Craiova pentru luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la aceste infracţiuni. Cei doi au primit câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi 6 luni şi au fost puşi în libertate în cursul zilei de ieri. Căle şi Pascu au fost arestaţi preventiv pe 17 aprilie, după ce au fost denunţaţi de trei tineri din Drănic cărora le ceruseră 15.000 de lei ca să-i scape de acuzaţiile de viol.

Ofiţerul IPJ Dolj Relu Căle şi complicele său, avocatul Mihai Claudiu Pascu, au recunoscut în faţa instanţei de judecată comiterea faptelor, solicitând să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Astfel, magistraţii Curţii de Apel Craiova au soluţionat cauza de la primul termen şi au anunţat ieri sentinţa. Ambii inculpaţi au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, luare de mită, respectiv complicitate la aceste infracţiuni, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani şi 6 luni. În această perioadă cei doi trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe lângă Tribunalul Dolj; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. Judecătorii au dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi i-au obligat la plata a câte 700 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Au cerut şpagă pentru un viol care nu s-a confirmat

Reamintim că Relu Căle şi Mihai Claudiu Pascu au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pe 13 mai a.c.. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, „în perioada 15 – 16 aprilie 2013, avocatul Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj, a pretins de la trei denunţători suma de 15.000 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra procurorului de caz şi a poliţiştilor care aveau atribuţii în cercetarea penală, în dosarul penal în care cei trei erau cercetaţi pentru infracţiunea de viol, pentru a-i determina pe aceştia că nu propună luarea unei măsuri privative de libertate (reţinere sau arestare) faţă de clienţii săi şi pentru a adopta, în final, o soluţie favorabilă acestora”, după cum au comunicat, ieri, reprezentanţii DNA Craiova.

Aşa-zisul viol (care nu a fost confirmat de medicii legişti în urma examinării reclamantelor) s-a petrecut duminică, 14 aprilie, dimineaţa, în jurul orei 4.00. Două dansatoare profesioniste, de 22, respectiv 29 de ani, din Craiova, au susţinut un program artistic într-un club din Dăbuleni, iar la final au plecat spre Craiova cu o maşină în care mai erau prietenul unei dintre ele şi alţi doi admiratori. Într-o parcare de lângă pădurea din Bratovoeşti au oprit maşina, au întreţinut relaţii sexuale, fetele fiind duse apoi la locuinţele lor, în Craiova.

Duminică seara, una dintre ele a ajuns cu dureri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a primit îngrijiri, a spus că ar fi fost violată, însă iniţial nu a vrut să depună plângere. Numai că la spital a ajuns şi subcomisarul Relu Căle, care a vorbit cu fata, iar după aproximativ două ore ambele animatoare au depus plângere pentru viol, primită şi înregistrată de Relu Căle. Din cercetările efectuate de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, a reieşit că Relu Căle i-a chemat pe cei trei tineri reclamaţi – de 23, 24 şi 28 de ani, din comuna Drănic –, le-a spus că vor fi cercetaţi pentru viol şi le-a recomandat un avocat, care să-i scape de „belea”, pe Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj. Tinerii l-au contactat pe avocat, în cursul zilei de luni (15 aprilie), şi au aflat de la el că poliţistul îi poate scăpa de dosar dacă plătesc fiecare câte 5.000 de lei. Tot luni, cei trei tineri din Drănic i-au denunţat pe avocat şi pe poliţist.

Din totalul cerut, pe 16 aprilie a.c., Pascu a primit, în două tranşe, câte 5.000 de lei. După ce a încasat prima tranşă, avocatul s-a oprit la o casă de schimb valutar din Craiova, a cumpărat 1.000 de euro, pe care i-a dus lui Căle acasă. Seara, când a primit şi cea de-a două tranşă, tot de 5000 de lei, Pascu a fost prins în flagrant, anchetatorii oprindu-se apoi la locuinţa lui Căle. În urma percheziţiei, suma de 1.000 de euro a fost descoperită în coşul cu rufe pe care ofiţerul îl avea în baie.

Cei doi au fost reţinuţi, iar pe 17 aprilie au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în baza mandatelor emise de Curtea de Apel Craiova, măsura fiind ulterior prelungită.