Poliştii locali, spioni la balcoane

0
297

Autorităţile locale au întocmit un regulament de gospodărire comunală care, atunci când va intra în vigoare, îi va sancţiona dur pe craiovenii care aruncă gunoaiele pe geamul maşinii sau scutură covoarele peste balconul apartamentelor.

Teodor Sas

Edilii craioveni promit sancţiuni dure pentru craiovenii care obişnuiesc să arunce gunoaiele pe oriunde. Potrivit viceprimarului Teodor Sas, a fost întocmit un regulament de gospodărire comunală care, după ce va fi supus dezbaterii publice şi, apoi, consilierilor municipali va începe să fie aplicat de poliţiştii locali ai Primăriei Craiova. Cele mai dure sancţiuni sunt prevăzute pentru cetăţenii care obişnuiesc să arunce gunoaiele pe domeniul public. Dacă merg pe stradă şi aruncă hârtiile jos, fără să utilizeze coşurile speciale, craiovenii se pot aştepta cu o amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei. Aceeaşi sancţiune riscă şi cei care se află la volan şi azvârl gunoaiele pe geam. Mai nou, autorităţile s-au gândit să-i includă la aceeaşi sancţiune şi pe locatarii careîşi scutură covoarele pe ferestre sau balcoane. «E şi aceasta tot o modalitate de a murdări oraşul şi, mai mult, poate să fie şi periculoasă findcă nu ştii ce poţi să arunci de sus în capul unui trecător», a comentat Sas.

Căruţele primesc interzis în Craiova

Municipalitatea avertizează că amenzile vor curge şi pentru cei care afectează domeniul public. Prin acest regulament, autorităţile urmează să interzică accesul căruţelor pe tot teritoriul Craiovei, considerând că un astfel de mijloc de transport nu face cinste municipiului. «Mi se pare un lucru absolut normal pentru că suntem un oraş european şi e un lucru urât să vezi tot felul de căruţe cum se plimbă pe bulevarde, mai ales că noi ne şi străduim să le curăţim cu apă», a mai spus Sas. Autorităţile au prevăzut în regulament sancţiuni drastice şi pentru cei care ocupă nepermis domeniul public. Cetăţenii care blochează trotuarele, accesul spre case, blocuri şi instituţii publice vor plăti între 1000 şi 1500 de lei, dacă sunt persoane fizice, şi între 1500 şi 2500 de lei dacă sunt societăţi comerciale. În cazul în care vor refuza să plătească amenda, maşinile vor fi ridicate. În aceeaşi categorie intră şi cei care obişnuiesc să expună maşini la vânzare pe domeniul public.

Poliţiştii fac cuplu pentru proba cu martori

Partea proastă este că municipalitatea craioveană va trebuie să se bazeze doar pe sprijinul poliţiştilor locali, singurii care sunt autorizaţi să pună în aplicare regulamentul. Potrivit lui Sas, toate sancţiunile prevăzute vor fi date numai de cei 300 de agenţi, care se află acum în subordinea Primăriei Craiova. Aceştia vor trebui să meargă în patrulare în echipaj de câte doi, unul dintre ei urmând să îndeplinească rolul de martor în cazul unei constatări. «Singurul mijloc de probă este cel pe bază de martori. Unul dintre poliţişti va depune mărturie în momentul în care observă că un cetăţean a aruncat hârtia pe jos. I se face proces-verbal şi trebuie să plătească amenda care îi revine. Speranţa noastră este că, totuşi, nu va ploua cu amenzi, cetăţenii fiind de bună credinţă în aplicarea regulamentului», a precizat acesta. Pe de altă parte, autorităţile locale recunosc faptul că până acum municipalitatea nu a aplicat amenzi pentru aruncatul hârtiilor deşi avea o reglementare mai veche în acest sens.