Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Continuăm discuțiile în PE privind pachetul Pregătiți pentru 55”

0
323
             Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine că discuțiile în PE privind pachetul Pregătiți pentru 55 vor continua şi asta pentru că sunt discuții foarte aprinse și foarte complicate. “Există o diferență foarte mare între cei care vor doar să fie ambițioși și să pună un preț cât mai mare cu putință pe emisiile de CO2 și cei care vor să păstrăm aceeași țintă de reducere a emisiilor de carbon, dar cu păstrarea competitivității economice și mai ales păstrarea locurilor de muncă. În grupul PPE lucrăm într-un sistem de coordonare, pentru că există 13 dosare interconectate, care sunt împărțite  în principal în 3 comisii.  Deoarece opiniile sunt foarte diferite, prin această metodă de lucru încercăm să avem poziții cât mai unitare, însă este foarte greu pentru că la nivel de coordonatori ai grupului de lucru poziția este mai degrabă verde și de stânga”, a subliniat eurodeputatul român.
             Marinescu mai spune că au început deja voturile în comisii iar rezultatul este diferit în sensul în care în ITRE (Comisia de Industrii) poziția este cam la mijloc, iar în TRAN (Comisia de transport) poziția este mult mai aproape de linia PPE. “Rămâne însă de văzut dacă ENVI (Comisa de mediu)- comisia principală pentru multe dosare –  va ține cont de aceste opinii.
Am avut de curând o întâlnire cu coordonatorul din ENVI și raportorul PE, iar acesta din urmă evită cât poate de mult o discuție și un vot în plenul grupului PPE pentru că se așteaptă la surprize. Iar asta nu este bine deloc. Probabil vom ajunge să depunem amendamente în plenul Parlamentului, după votul din comisia ENVI, care nu cred că va fi foarte mulțumitor pentru o parte dintre noi. Și eu am foarte multe amendamente depuse prin care nu ating sub nicio formă ținta finala de reducere a emisiilor de carbon cu 55% în 2030, dar am un altfel de parcurs, cu multe argumente”, a mai explicat dceputatul european.