S-a semnat contractul de finanţare pentru aducţiunea firului II Isvarna

1
364
Ieri, la Craiova, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a semnat contractul de finanţare pentru aducţiunea firului II Isvarna, ce urmează să alimenteze cu apă potabilă şapte localităţi din Dolj şi nouă din judeţul Gorj. Valoarea totală a proiectului este de 445.831.222 euro, cu finanţare majoritară din fonduri europene, dar şi din fonduri asigurate din bugetul de stat, bugetele locale şi o cofinanţare a Companiei de Apă Oltenia. Proiectul presupune reabilitarea conductei de aducţiune de 27,4 kilometri, extinderea ei cu 96,4 kilometri şi amenajarea incintei de captare Isvarna şi o staţie nouă de hipoclorit.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a declarat că este  onorat să semneze, alături de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, şi de directorul general al Companiei de Apă „Oltenia“, Adriana Cîmpeanu, contractul de finanţare pentru un amplu demers, la care se lucrează de foarte mulţi ani – „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Judeţul Dolj“.  „Trăim o zi memorabilă pentru istoria zonei noastre, întrucât vorbim despre o investiţie semnificativă, în valoare totală de 445 de milioane de euro, o investiţie prin care se reuşeşte introducerea sau extinderea reţelelor de apă şi de canalizare în 22 de localităţi doljene. Vreau să mai subliniez faptul că, odată cu finalizarea acestui proiect grandios, craiovenii vor avea apă de izvor la robinet. Aşa cum se ştie deja, vom putea pune în operă un vis mai vechi – realizarea celui de-al doilea fir de aducţiune de la Isvarna, în timp ce primul fir va rămâne să deservească îndeosebi localităţi din zona de nord a judeţului. Sigur, multe dintre obstacolele de care s-a lovit acest proiect au fost depăşite cu ajutorul parlamentarilor PSD din Dolj, dar în mod special cu sprijinul doamnei deputat Lia Olguţa Vasilescu şi al domnului vicepreşedinte al Senatului României, Claudiu Manda”, a explicat şeful administraţiei judeţene.
O valoare totală de peste 440 de milioane de euro
Proiectul de aducţiune a firului II Isvarna face parte din Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Dolj în perioada 2014-2020, care are o valoare totală de peste 440 de milioane de euro. În proiect sunt incluse 29 de unităţi administrativ-teritoriale, circa 60% din populaţia proiectului urmând să beneficieze de investiţie. La nivelul municipiului Craiova, investiţia totală se ridică la peste 220 de milioane de euro. „Sursa de apă va fi una de izvor, nu multe zone din ţară se pot lăuda cu o sursă atât de importantă, curată, ceea ce înseamnă foarte mult. În plus, peste jumătate dintre locuitori vor beneficia de acest proiect”, a menţionat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prezent la Craiova.
De toate aceste investiţii vor beneficii 23 de unităţi administrative
Se vor amenaja peste 25.000 de branşamente, 154 km de canalizare, 96 km de extindere conducte cu apă, staţii de clorinare şi staţii de epurare a apelor uzate. În plus, se va construi cel de-al doilea fir al aductiunii de la Izvarna, în lungime de 124 km, considerat cel mai mare proiect de aducţiune din Europa din acest moment. De toate aceste investiţii vor beneficii 23 de unităţi administrative teritoriale: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăţ, Gherceşti, Mischii, Şimnicu de Sus, Işalniţa, Cotofenii din Dos, Calafat. Maglavit, Băileşti, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călăraşi Dăbuleni, Pleniţa şi UAT Dolj.  „Pentru mine este o zi importantă, pentru că este al treilea proiect de suflet care începe să prindă contur, după stadionul din Craiova şi spitalul municipal, iată că acum vorbim despre cea mai importantă investiţie care se face în Craiova în ultimii 60 de ani. Este una aşteptată tot de 60 de ani, pentru că de atunci doresc cetăţenii să bea apă plată de izvor. Acest proiect s-a conturat în anul 2013. Aş fi vrut să semnez acest proiect mai demult însă, din păcate a durat ireal, ireal de mult”, a subliniat Lia Olguţa Vasilescu, deputat de Dolj.
Manda: „Este unul dintre cele mai mari proiecte”
Aşadar, un proiect de anvergură, despre care a vorbit şi senatorul Claudiu Manda, prezent ieri, la ceremonia de semnarea a contractului. „Vorbeşte lumea că nu atragem fonduri europene sau că nu avem investiţii. Astăzi se semnează un proiect de 445 de milioane de euro care deserveşte judeţul Dolj. Este unul dintre cele mai mari proiecte şi putem să spunem că aproape jumătate de miliard de euro intră în judeţul Dolj. E clar că avem în continuare nevoie de bani europeni, e clar că trebuie să accesăm în continuare fonduri europene, însă spun ce spuneam şi la început: trebuie simplificate procedurile. Dar, să ne bucurăm de acest moment, să îi mulţumim domnului Teodorovici că este astăzi aici, că semnăm astăzi această finanţare şi să le urăm succes celor care trebuie să implementeze acest proiect, iar locuitorii judeţului Dolj, ai Craiovei şi ai comunelor menţionate să se bucure de această investiţie”m, a precizat Claudiu Manda.

1 COMENTARIU

  1. Alibaba și jumătate din hoții lui . Acești primari (3 dintre ei sunt primari de 25 de ani) nu v-or face nimic, deoarece sunt nimicuri. Restul e gargară …….

Comments are closed.