„Implementarea strategiei naţionale pentru integrarea romilor”, în dezbatere la Craiova

0
510
Ieri, în Sala Mare a Prefecturii Dolj, a avut loc o întâlnire, având ca temă „Implementarea strategiei naţionale  pentru integrarea romilor”, una care este deschisă dezbaterii publice, la care au participat reprezentanţi ai Guvernului, Prefecturii Dolj, Inspectoratului Şcolar General Dolj, ONG-urilor. Au fost cîteva ore de discuţii, care s-au finalizat printr-o conferinţă de presă. Sintetizând, noua direcţie de dezvoltare va merge pe implicarea totală a administraţiilor publice locale şi judeţene în integrarea romilor.
Au fost câteva ore de discuţii punctuale, pe noua strategie de dezvoltare a implicării romilor în societate. Toţi cei prezenţi au mers pe o componentă esenţială: implicarea administraţiilor publice locale şi judeţene  în dezvoltare, după ce, conform strategiei anterioare, s-au observat mai multe inadvertenţe de aplicare. Sinteza a fost făcută într-o conferinţă de presă, la care au participat  Dana Varga, consilier de stat, la Cancelaria Prim – Ministrului, Daniel Rădulescu, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi, având rang de secretar de stat, şi  Iulian Paraschiv, coordonator pe Regiunea Sud – Vest Oltenia al Partidei Romilor. Prima care a luat cuvântul a fost Dana Varga, care a precizat: „Suntem într-o dezbatere publică a integrării romilor în societate. Mulţumim Instituţiei Prefectului Dolj celorlaţi participanţi la această întâlnire, pentru discuţii libere referitoare la strategia care este până în anul 2025. Ne dorim să avem activităţi bugetate la nivelul fiecărei primării, iar administraţiile publice locale trebuie să înţeleagă că este foarte importantă această implementare. Ne dorim , după întâlnirile din toată ţara, să găsim soluţii concrete. Practic, se merge de jos în sus, prin discuţii cu toţi cei implicaţ. Primarii trebuie să-şi asume răspunderea. Să nu uităm că romii au avut un rol esenţial în dezvoltarea României. Ne mai dorim ca, pe viitor, să fie bugetat un post de consilier la Consiliile Judeţene, pentru problema integrării romilori”.
Doljul, dat ca exemplu
Preşedintele ANR , Daniel Rădulescu a mers pe aceleaşi coordonate, punctând în câteva situaţii, care au adus în prim – plan Doljul: „Nu suntem prima dată aici, pentru căţtim că în zonă lucrurile merg spre bine: Consiliul Judeţean Dolj s-a implicat total şi, dacă nu mă înşel, din 2017 au fost implementate proiecte de durată. Comunitatea romă trebuie să beneficieze, în egală măsură cu alte comunităţi, de programe de dezvoltare. De aceea, vom merge de jos, de la popor spre vârfuri, iar autorităţile trebuie să se implice. ANR vrea să scoată în evidenţă toate problemele, iar la Dolj este un punct de plecare, de-a lungul timpului fiind prezenţi, la discuţii, în, cred, peste 45 de comunităţi locale”. La rândul său, Iulian Paraschiv a menţionat: „Mereu, auzim de egalitatea care se pune între infracţionalitate şi romi. Sunt stereotipuri care trebuie depăşite, dar asta nu se poate face decât prin aplicarea unei strategii bine puse la punct. Mergem de la pătura de jos până la cea de sus. Când aude, lumea spune doar: „sunt cei care fură şi cei care au bani nemunciţi”. Or, noi ne gândim la cei de la mijloc, pentru că ne dorim o Românie bună, pentru toţi. Să ne gândim că, în Europa, acum, este un curent extremist. De aceea, noi am făcut parteneriat cu PSD, pentru a susţine valorile româneşti şi europene. Nu puteam face altfel, ca să răspund la o întrebare adresată anterior, referitoare la candidaturi pe listele noastre, la Europarlamentare”.