“Zilele Fizicii” continuă la Universitatea din Craiova: „Noaptea albă a experimentului ştiinţific”

0
673

Universitatea din Craiova a organizat vineri,  „Noaptea albă a experimentului ştiinţific”. Manifestarea s-a adresat tuturor celor care, indiferent de categoria de vârstă, au dorit să înţeleagă mai bine lumea înconjurătoare, să o explice şi să se bucure de farmecul ei. Evenimentul face parte din calendarul manifestărilor aniversare organizate în anul 2017 sub egida 70 de ani de învăţământ academic – tradiţie, performanţă, viziune.  Oficierea deschiderii acestui eveniment a fost făcută în  Sala Albastră, de către rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu. Tot vineri a avut loc şi expunerea „Cucerirea spaţiului cosmic” a prof. univ.dr. Dumitru Vulcanov, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

experiment1Sute de elevi şi studenţi au participat, vineri seară, la “Noaptea albă a experimentului ştiinţific”, eveniment organizat de Universitatea din Craiova în scopul de a-i atrage pe tineri spre ştiinţă prin intermediul unor experimente distractive şi prezentări interactive. Prin experimente distractive şi prezentări interactive care au reunit inspiraţia şi creativitatea cu rigoarea ştiinţei, organizatorii şi-au propus să apropie publicul de ştiinţă şi de cercetare, să demonstreze că ştiinţa poate fi spectaculoasă şi atractivă: analize microscopice, autonomous Car, Scanare 3D cu ajutorul Artec™ Eva 3D Scanner, modul experimental care permite producerea hidrogenului din apă cu ajutorul unui electrolizor alimentat de la un panou fotovoltaic, experiemente lingvistice şi comunicaţionale, experiment studenţesc concepere, realizarea şi integrare monopost în competiţii, sistem electromecanic de reabilitare a mobilităţii membrului superior, cercetarea substituţiei osoase cu materiale biocompozite fabricate prin tehnici specifice metalurgiei pulberilor, laseri, difracţii pe diverse tipuri de aperturi, interferenţă, reflexii, refracţii şi dispersii pe diverse medii transparente şi multe altele. “Este un eveniment pe care l-am organizat şi în anii trecuţi, iar anul acesta se desfăşoară sub genericul ‘Noaptea albă a experimentului ştiinţific’. Prin acest eveniment încercăm să chemăm în jurul universităţii comunitatea locală, tinerii din zonă, pentru a-i atrage spre studiul ştiinţei, să descopere frumuseţea ştiinţelor în general. Iar evenimentul este încadrat într-un context mai larg în care se desfăşoară o serie de concursuri ştiinţifice pentru elevii performanţi”, a spus prof.univ.dr Radu Constantinescu, prorector al Universităţii din Craiova.

Trei misiuni fundamentale

experimentSâmbătă,  ciclul de manifestări „Zilele fizicii la Universitatea din Craiova” au continuat. Tot în Sala Albastră s-a desfăşurat ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa a cercetătorului dr. Mihai Vişinescu de la IFIN Bucureşti, urmată de festivitatea de premiere a câştigătorilor de la concursului de fizică adresat elevilor şi studenţilor, „Liviu Tătar” precum şi festivitatea de premiere a câştigătorilor de la concursului de fizică adresat elevilor, PROFIZ. “Universitatea din Craiova şi-a asumat trei misiuni fundamentale: de formare a viitorilor specialişti cu studii superioare, de dezvoltare a cunoaşterii avansate prin activităţi de cercetare şi inovare, dar şi de promovare a educaţiei, culturii şi ştiinţei la nivelul comunităţii locale şi regionale.  Vă invităm să descoperiţi farmecul ştiinţei prin experienţe atractive, să fiţi alături de noi pentru a duce împreună comunităţii inovaţie, mai multă civilizaţie şi mai mult confort”, a subliniat rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spânu, vineri, în deschiderea manifestărilor.

“Experimentul Eco”, atracţia serii

      experiment2 Experimentul Eco a fost una dintre atracţiile serii. Studenţii de la Fizică au aratăt cum vas ta societatea în viitor, atunci când se vor înlocui energiile convenţionale poluante  cu alte energii moderne, nepoluante. “În acest experiment mi-am propus să combin caracteristicile unui citric cu o legumă  pentru a analiza şi modela două tipuri de caracteristici electrice care pot fi implementate în nişte acumulatori bio, acumulatori care ar putea fi construiţi din aceste tipuri de legume sau fructe. Citricul este uşor oxidant, acidul care descompune, în prezenţa celor doi electrozi oxidează foarte rapid electrodul, însă amidonul din cartof este puţin mai stabil din punct de vedere chimic, chiar dacă pila electrică în cartof, în acest montaj, nu este atât de puternică, precum acest citric. Circuitul funcţionează, reprezintă o nano-staţie electrică, energia solară este eco, de la steaua noastră care ne dă viaţă, este acumulată în aceşti acumulatori prin intermediul unui panou fotovoltaic care trimite energia prin fire conductoare, se comportă ca nişte baterii şi alimentează cu energie consumatorii”, a detaliat  Mihai Stoicescu, asistent de cercetare la Universitatea din Craiova. Cei mici au fost atraşi de combinarea în pahar a sucurilor cu gheaţă carbonică care în interacţiune produc erupţii de gaze.

***

Vineri, 19 mai, “Zilele Fizicii” vor continua la Craiova. La ora 14.00, în clădirea central a Universităţii din Craiova, Sala Albastră, va avea loc Festivitatea de absolvire pentru promopţia 2017. Manifestarea se va deschide cu un curs festiv – “O punte între generaţii”, susţinut de dr. Cristian Şarpe, Institutul de Fizică, Universitatea Kassel din Germania. Un moment extreme de emoţionant va fi cel în care se va transmite “Cheia succesului”. La final, se vor înmâna diplomele de absolvire celor care părăsesc facultatea anul acesta.