58 de cazuri de rujeolă, înregistrate într-o singură săptămână, în Dolj

0
121

rujeolaÎn ultima săptămână, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 58 de cazuri de rujeolă. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns astfel, de la începutul epidemiei, la 406, iar cel al deceselor la cinci.

La nivel naţional până în prezent 5.728 persoane au fost diagnoscticate cu rujeolă, din care 25 de decese (8 în judeţul Timiş, 5 în judeţul Arad, 5 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin, 1 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Călăraşi, 1 în judeţul Satu Mare şi 1 în Bucureşti). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 39 de judeţe.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. . Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de „copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre).Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli, însă România se confruntă de câteva luni cu o criză a vaccinurilor necesare pentru a preveni boala şi a pune capăt epidemiei declanşată anul trecut.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la finalul întâlnirii de la Guvern pe care a avut-o cu premierul Sorin Grindeanu şi cu reprezentanţi ai medicilor şi societăţii civile, că s-a semnat contractul pentru achiziţionarea a 109.000 de doze de vaccin ROR, iar cele 10.000 de doze care urmau să ajungă în Uniunea Europeană şi au fost blocate vor ajunge la medicii de familie săptămâna aceasta.