Ministrul Liviu Dragnea, impresionat de centrul istoric al Craiovei

0
367

Ieri, cu o zi înainte de recepţia la termen a centrului istoric al Craiovei, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a vizitat zona veche a oraşului, dichisită în cele mai mici detalii. Dragnea a venit pe jos dinspre Prefectură, a admirat piaţeta de la Biserica „Sfântul Ilie” şi a luat la pas Lipscaniul şi alte câteva străzi. Ministrul s-a arătat impresionat, în special, de arhitectura frumoasă a caselor, care au fost puse în valoare după renovarea faţadelor, apoi şi-a cumpărat covrigi calzi şi a poposit câteva minute la o terasă recent deschisă în centrul vechi. Pentru că următoarele două proiecte importante pentru Craiova sunt stadionul „Ion Oblemenco” şi clinica de Cardiologie intervenţională din curtea Spitalului Judeţean, Liviu Dragnea şi-a continuat vizita şi pe aceste şantiere.

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a mărturisit că a fost invitat să viziteze centrul istoric al Craiovei de primarul Lia Olguţa Vasilescu, alături de care a semnat, în septembrie 2013, proiectul de reabilitare care a fost implementat cu o finanţare europeană de 11 milioane de euro. „Am revenit în Craiova cu drag. M-a rugat doamna primar să vedem astăzi împreună centrul vechi. Este un proiect important pe care l-am semnat amândoi în septembrie 2013, finanțat din bani europeni – 11 milioane de euro. Eu aşa am auzit şi sper că aşa este, s-ar putea să fie unul dintre cele mai frumoase locuri de genul acesta din România. Şi astăzi vin cu drag aici, pentru că eu susțin foarte mult Craiova, am această ambiție să facem din Craiova capitala sudului, un oraș care să rivalizeze cu cele mai mari orașe din România. Odată ce vor fi finalizate proiectele în derulare și vor începe și celelalte proiecte noi, ambițioase ale doamnei primar, va fi un oraș care va avea un spital regional, un stadion care s-ar putea să fie unul dintre cele mai cochete din Europa, un oraș în plină dezvoltare și care este administrat foarte bine”, a declarat Liviu Dragnea.

Proprietarii faţadelor au fost felicitaţi

Liviu Dragnea a admirat îndeaproape arhitectura Caselor Dianu, de pe strada „Panait Moşoiu”, dar şi câteva faţade de pe Lipscani, remarcând modul ingenios în care unii dintre locatari şi-au mascat cutiile instalaţiilor de aer condiţional încadrându-le în balcoane din fier forjat. „Apreciez, în mod deosebit, proprietarii imobilelor care au acceptat să își renoveze fațadele și să contribuie, prin efortul propriu, la frumusețea acestei zone”, a scos în evidenţă acest demers Liviu Dragnea. Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a explicat ministrului că mai sunt încă alte lucruri de făcut, arătându-i o construcţie inestetică pe care Primăria îşi doreşte să o demoleze, dar şi vestita „Casă cu copaci”, de pe strada „Olteţ”, pe care, din contră, municipalitatea îşi propune să o salveze fiind acum într-un grad avansat de degradare, aproape o ruină.

„Craiova, un oraş care creşte simţitor”

Ministrul Dezvoltării şi-a amintit că, în anii ’87- ’90, şi-a făcut stagiatura în Bănie, locuind la un cămin de nefamilişti de pe strada „Brestei”, dar admite că acum oraşul s-a schimbat foarte mult. „Craiova va deveni unul dintre cele mai frumoase, importante, puternice din România. Asta va fi Craiova. Va fi un punct important în ceea ce înseamnă infrastructura rutieră, din punctul de vedere al activității sportive și al sportului în general, un centru de influență în sudul țării, un centru turistic, un loc unde se va dezvolta foarte mult sistemul sanitar și serviciile medicale, atât prin construcția spitalului regional, cât și prin reabilitarea actualului spital. Trebuie să recunoaștem că Olguța este un primar foarte bun și care și-a făcut o echipă foarte bună. Este un oraș care merită și tot sudul țării merită. Eu sunt român, nu fac diferență între Muntenia, Transilvania și Moldova, dar și sudul parcă avea nevoie de aplecare, implicare și sprijin din partea guvernului, și mai ales când ai cu cine să lucrezi. E un oraș care crește simțitor”.

În vizită pe şantierul Clinicii de Cardiologie

Următorul punct al vizitei a fost şantierul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, acolo unde se construieşte Clinica de Chirurgie intervenţională. Însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi de cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan şi Alina Tănăsescu, precum şi de managerul spitalului, Bogdan Fănuţă, ministrul Liviu Dragnea a urcat la etajul unu al construcţiei pentru a vedea stadiul lucrării. După ce a primit amănunte legate de rolul acestei noi clinici, Dragnea a întrebat ce se va întâmpla, totuşi, cu spitalul judeţean în contextul în care, la Craiova, va fi construit şi un spital regional, cu fonduri europene. „Noi am discutat acest aspect şi am înţeles că noul spital regional va avea 800 de paturi. În schimb, actualul spital are 1.500 de paturi și acoperă regional 3,5 milioane de oameni, toate fiind cazuri grave care ajung aici. Eu cred că ar trebui păstrat în continuare ca să nu blocăm un spital de 800 de paturi cu pacienți care stau şi două-trei luni internați”, a explicat dr. Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Ion Prioteasa: „Până la terminarea mandatului, reabilităm tot Spitalul Judeţean”

Ministrul Dezvoltării s-a interesat de starea fizică actuală şi de dotările cu aparatură ale spitalului. Vicepreşedintele Cristinel Iovan a explicat că s-a făcut o expertiză, în urmă cu patru ani, din care a rezultat că spitalul trebuie consolidat integral, având nevoie de o finanţare de 50 milioane de euro. „Nu cred că este vreun Consiliu Județean care să investească mai mult în sănătate. Suntem la peste 370 miliarde de lei vechi. Avem primele două saloane renovate experimental, cu 500.000 de euro pentru fiecare etaj. Dacă vom avea și o rectificare pozitivă și ne mai vin bani și de la licitații, până când terminăm mandatul este posibil ca noi să terminăm spitalul de reabilitat în totalitate, în afara consolidării. Și eu zic că acest spital nu poate să dispară, pentru că este cea mai mare aglomerare de pacienți, cam 6-7.000 de oameni vin în fiecare zi”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa. „Sunt de acord cu dumneavoastră”, a încuviinţat Liviu Dragnea.

Sâmbătă se va semna contractul de lucrări pentru stadion

Chiar pe stadionul „Ion Oblemenco”, ministrul Liviu Dragnea a anunţat că a fost declarat câştigătorul licitaţiei de execuţie, fiind vorba de acelaşi consorţiu de opt firme care face şi demolarea. Sâmbătă, primul ministru Victor Ponta şi ministrul Liviu Dragnea vor veni la Craiova pentru a semna contractul de lucrări. „Teoretic, ar trebui să mai stăm zece zile pentru contestaţii. Cel care a câştigat, fiind singurul care a participat, nu se va autocontesta şi sper ca astăzi (n.r. – ieri) conducerea CNI să încheie un document în care consorţiul să se angajeze că nu se va autocontesta. În aşa fel încât sâmbătă să venim cu primul ministru la Craiova ca să semnăm contractul, mai ales că ritmul de demolare este foarte bun”, a promis Liviu Dragnea. Potrivit ministrului, Consiliul Local Municipal Craiova trebuie să adopte o hotărâre prin care să actualizeze contribuţia de 10% pentru stadion. Iniţial se aprobase o contribuţie de 5,5 milioane de euro – pentru că preţul din proiectare a fost de 55 milioane de euro – preţul de la licitaţie fiind acum mai mic. „Eu cred că sâmbătă, împreună cu Victor Ponta şi cu Olguţa Vasilescu, CNI şi firma care a câştigat vom semna contractul şi să se apuce de treabă, iar peste un an jumătate să venim la primul meci”.

Lia Olguţa Vasilescu: „Tăiem panglica tot în guvernarea asta!”

Dragnea a mărturisit că proiectul reconstrucţiei stadionului „Ion Oblemenco” nu a fost unul uşor de întocmit, fiind necesar de îndeplinit numeroase formalităţi şi acte. „A fost foarte greu, din păcate durează foarte mult procedurile, avizarea, transferul terenului dintr-o parte în alta. Dacă nu eram foarte determinați amândoi (n.r. – Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu), nu ieșea, la un moment dat îți vine să renunţi. Trebuie discutat să se schimbe legislația și în România, pentru că este foarte greu să transferi de la public la public, sunt o mie de avize, aprobări, funcționari care nu înțeleg, unii sunt și de rea credință”. Mai în glumă, mai în serios, primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a spus ministrului că se va muta pe stadion pentru a se asigura că se lucrează repede şi bine. „Eu mă mut aici, ca și în centrul vechi. Dacă ne ajută Dumnezeu, tăiem panglica tot în guvernarea asta care l-a considerat prioritate”.

Dragnea a asigurat, din nou, că stadionul este bugetat

Ministrul Dezvoltării a asigurat autoritatea locală că stadionul este bugetat şi că firmele nu mai au decât să se apuce acum de lucru. La rândul lui, primarul Craiovei a recunoscut că i-a fost teamă să demoleze stadionul şi chiar a amânat cât a putut dezafectarea fostei arene până când nu a fost sigură că totul este în regulă. „Mie mi-a fost frică să demolez stadionul până nu am știut că totul este în regulă cu licitația la CNI, pentru că riscam să demolăm și să rămână așa cu el, fiindcă se schimba guvernul. Mâine, nu se mai construiește la Craiova, că e mai important Clujul sau Sibiul sau orice alt oraș din România și rămâneam fără stadion de tot. De aceea, am tot amânat demolarea până când am avut siguranța că putem să începem. Partea bună e că nu avem deloc timp mort. Când ei termină demolarea, se face proiectarea și se pot apuca imediat de construcție. De altfel și ei și-au dinamizat foarte bine etapele astfel încât să poată să construiască mai din timp, adică să dureze mai puțin partea de proiectare ca să aibă mai mult timp pentru partea de execuție. Partea bună este și că anul acesta sunt bani, că va fi cea mai mare parte a investiției, fiindcă e partea de betoane care costă cel mai mult. Anul viitor, rămân cupola şi scaunele”, a mai spus primarul Craiovei. Liviu Dragnea şi-a manifestat dorinţa de a primi şi el o bucată din gazonul de pe stadionul pe care a jucat Craiova Maxima.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU